אסטרוגן, אקנה ומה שביניהם
מילון המונחים

אסטרוגן הוא שם כולל לקבוצת הורמוני המין העיקריים בגוף האישה ונמצא במינונים קטנים גם בגוף הגבר.יש להם תפקיד מכריע החל מתקופת גיל ההתבגרות, אסטרוגנים מופרשים אצל נשים מהשחלות ובתקופת גיל ההתבגרות מתחיל ייצור מוגבר שלהם בגוף המוביל לסממנים נשיים רבים כמו צמיחת שדיים, תחילת קבלת המחזור וכיו"ב. בנוסף, לאסטרוגן תפקיד חיוני בהתבגרות המינית ובהכנת הגוף להריון אולם אחת מתופעות הלוואי שלו עשויה להיות התפרצות אקנה. כיצד משפיע האסטרוגן על אקנה ומה ניתן לעשות? המשיכו לקרוא על כך בכתבה הבאה.

»

סוגי אסטרוגנים

קבוצת הורמוני האסטרוגן כוללת בגוף האדם כ-25 הורמונים שונים הנכללים תחת קבוצה זו כשהעיקריים ביניהם הם אסטרון, אסטרדיול ואסטריול. לכל אחד מאותם הורמונים יש תפקיד בגוף והשפעת כל הורמון מקבוצה זו היא שונה. ככלל ניתן לחלק את כל הורמוני האסטרוגן לשתי קבוצות: אסטרוגנים טובים ואסטרוגנים רעים:

אסטרוגנים טובים:

לאסטרוגן ובעיקר להורמון הסטרואידי, הנקרא אסטרדיול שהוא הורמון מרכזי מבין הורמוני המין הנשיים יש תפקיד חשוב ומשמעותי בהתבגרות המינית של נשים, בתהליך המחזור הטבעי, בהכנת הגוף להריון ובתקופת ההריון עצמו. האסטרדיול אחראי בין היתר על התפתחות רקמת השד ופיזור השומן בגוף. כל עוד האסטרוגן מופרש באופן תקין, הוא מסייע לגוף הנשי החל מגיל ההתבגרות בתהליך המחזור החודשי ובהמשך גם להריון. בימים ה-10–28 למחזור החודשי הריכוז של האסטרוגן גבוה ועומד על כ-50–150 pg/ml (פיקוגרם למ"ל) בדם. התפקיד של האסטרוגן בתקופה הזו הוא להכין את גוף האישה לקליטת העובר. בתקופת הווסת, שבה נהרסת רירית הרחם ונפלטת, צפויה כמות האסטרוגן לרדת ולהגיע לריכוז בדם של כ-24–64 pg/ml. הורמון האסטריול הוא הורמון הנוצר בכמויות גבוהות רק בזמן הריון ויש לו תפקידים חשובים רבים והריכוז שלו בגוף ההרה הוא אינדיקציה לבריאות העובר. בנוסף,נמצא, שאצל נשים החולות בטרשת נפוצה, אסטריול מפחית את הסימפטומים בצורה ניכרת.

אסטרוגנים רעים:

כאשר אישה מגיעה לגיל המעבר, יורד משמעותי ריכוז הורמון האסטרדיול ובמקומו הופך הורמון האסטרון להורמון האסטרוגן העיקרי. אסטרון הוא הורמון חלש יותר ומחקרים מעידים על תכונות מסוימות שנמצאות בו שיכולות לגרום במקרים מסוימים לסרטן. בעיה נוספת עם האסטרוגן נובעת דווקא מתפקידו הטבעי של ההורמון: אחד התפקידים החשובים של אסטרוגן הוא חלוקת תאים ברקמות מסוימות כמו ברקמת השד והרחם המסייעים בהכנת הגוף להריון. הבעיה היא, שיש גם סוגי סרטן שנוצרים ומתפתחים כתוצאה מהחשיפה לאסטרוגן והם נקראים 'סרטן תלוי אסטרוגן'. חשיפה לאסטרוגן טבעי ממקור פנימי או מקור חיצוני (הורמונים במזון, הורמון בזמן טיפולי פוריות) נמצאה כמעלה את הסיכוי גם לסרטן השד.

 

 

מה הקשר בין רמות אסטרוגן ואקנה

המערכת ההורמונלית בגוף ובעיקר הורמוני המין כמו קבוצת האסטרוגן מתחילה להיות פעילה במיוחד כשמגיעים לגיל ההתבגרות. בגיל זה מתחילים ביתר שאת השינויים בין בנות לבנים והורמוני המין הם האחראים לשינויים אלה. להפרשה מוגברת של הורמונים יש תפקיד חשוב מאוד בהתבגרות המינית ואצל נשים בהכנת הגוף למחזור החודשי ובהמשך להריון, לידה והנקה. אלא שלאותה הפרשה מוגברת של אסטרוגן עשויה להיות במרבית המקרים גם תופעת לוואי נוספת ולא רצויה: אקנה. הסיבה העיקרית לכך היא שההפרשות המוגברות של אסטרוגן ופרוגסטרון מובילים לשינוי בבלוטות החלב ולייצור מוגבר של סבום בבלוטות. ייצור היתר של סבום גורם לחסימת הנקבוביות ביחד עם תאי העור המתים. החסימה הזו מתחילה תהליך של אקנה שתחילתו בקומודונים המוכרים כ'ראשים שחורים' או 'ראשים לבנים' ובחלק מהמקרים ימשיך התהליך לפצעים של ממש. חלק מהאוכלוסייה יסבלו בנוסף גם מאקנה דלקתי שמקורו בחיידק האקנה P שנמצא באופן טבעי על פני העור של כולנו ומתחיל לשגשג על פני העור כשהסביבה הופכת שומנית ואנאירובית כמו במקרה של חוסר איזון הורמונלי שמאפיין מצב של אסטרוגן גבוה בגיל ההתבגרות. אם כבר יש אקנה הורמונלי הוא יוביל לאקנה דלקתי בגלל אותם תנאים אופטימליים שיש לחיידקים שכבר ככה חיים לנו על העור. חשוב להדגיש כי הרמות נמוכות של אסטרוגן בגיל המעבר יכולות לגרום גם הן להתפרצות של אקנה. בגיל המעבר מתחילה ירידה ניכרת בייצור הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון מה שמוביל לעלייה ברמת הורמוני האנדרוגנים בגוף האישה. עלייה ברמת הורמוני האנדרוגנים עשויה להוביל לחוסר איזון הורמונלי שמשפיע על בלוטות החלב וייצור מוגבר של סבום בדומה למה שקורה בגוף בגיל ההתבגרות. גם כאן, הסביבה השומנית שנוצרת על פני העור כתוצאה מהפרשת היתר של הסבום, עשויה לעורר את חיידקי האקנה P שנמצאים על פני העור ולגרום לאקנה דלקתי חריף.

מה גורם לשינויים ברמת האסטרוגן בגוף

מהרגע שבו אנחנו נולדים, הגוף שלנו לא מפסיק להשתנות ועובר תהליכים פנימיים וחיצוניים בגוף. השינויים האלה באופן טבעי משפיעים גם על המערכת ההורמונלית בגוף וביניהם גם אסטרוגן. אמנם המקור של מרבית השינויים ההורמונלים שמובילים לרמה של אסטרוגן גבוה או אסטרוגן נמוך הם פנימיים, אולם יכולות להיות גם השפעות חיצוניות על רמות האסטרוגן בגוף.

אסטרוגן גבוה בזמן המחזור החודשי

מדי חודש רמות האסטרוגן בגוף מגיעות לשיא בזמן הביוץ החודשי. זה קורה משום שבמועד זה האסטרוגן גורם לרירית הרחם להתעבות ומכין את הרחם וצוואר הרחם להריון. רמות האסטרוגן הגבוהות נשמרות עד סביב תחילת המחזור וצונחות במועד זה עד הביוץ הבא בחודש שלאחר מכן. נשים רבות חוות התפרצות אקנה או החמרה של אקנה קיים לקראת מועד המחזור והסיבה היא שהעליה הזו בריכוז האסטרוגן בגוף גורמת כל פעם לבלוטות החלב לצאת מאיזון וכתוצאה לייצר עודף סבום שגורם לעור להיות שומני יותר ולהיווצרות קומודונים, פצעונים או התפרצות אקנה של ממש. מי שסובלות מאקנה או מיציאת פצעונים רק בסמוך לימי המחזור יכולות להקל על התופעה ולהקפיד בעיקר בימים אלו על שימוש בתכשירים איכותיים לניקוי פנים כדי להסיר את תאי העור המתים שיכולים להוביל לסתימת הנקבוביות ביחד עם הסבום העודף, ובתכשירים לא שומניים שאינם סותמים את הנקבוביות אך עדיין מזינים את העור בלחות וברכיבים חיוניים אחרים. במקרים של מחזור קשה המשלב גם אקנה, דימום קשה וכאבי מחזור קשים חשוב לבצע בירור אצל גניקולוג או גניקולוגית ובין היתר לבצע בדיקת דם של פרופיל הורמונלי ובלוטת התריס.

אסטרוגן נמוך בגיל המעבר

גיל המעבר הוא הגיל בו מסתיים שלב הפוריות אצל האישה הנקרא 'מנופאוזה'. בשלב זה, מפסיקות השחלות לייצר את הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון וכתוצאה מכך מפסיק גם המחזור החודשי. במרבית המקרים התהליך הוא הדרגתי ובממוצע המחזור מפסיק אצל נשים סביב גיל 50. כתוצאה מהירידה בהורמון האסטרוגן, מתרחשים שינויים רבים ובין היתר יובש בנרתיק, גלי חום, שינויים במצבי הרוח, בעיות שינה, הזעת לילה, השמנה באזור הבטן, דלקות בדרכי השתן ובמצבים מסוימים אפילו דליפת שתן. מכיוון שהורמון האסטרוגן מיוחס גם לשמירה על הלב, כאשר יש ירידה שלו בגיל המעבר, עולה הסיכון גם ללקות במחלות לב ולאבד יותר סידן מהעצמות (אוסטאופורוזיס). נשים רבות מתחילות לקחת בשלב הזה טיפול הורמונלי דרך העור (בג'ל או מדבקות), דרך הנרתיק או בנטילת כדור. לנטיל אסטרוגן בגיל המעבר יש אמנם יתרונות בסיוע לסימפטומים רבים אולם יש לו גם חסרונות וביניהם הסיכון לחלות בסרטן תלוי אסטרוגן ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקות תקופתיות סדורות.

 

אסטרוגן בגיל ההתבגרות

בגיל ההתבגרות מתחילה ההתבגרות המינית אצל בנות ובנים המאופיינת בשינויים פיזיים ונפשיים רבים. ההתבגרות המינית מתחילה מוקדם יותר אצל בנות והתקופה הזו מאופיינת בייצור מוגבר של הורמונים נקראת בשפה המקצועית 'ציר אנדוקריני'. בתקופת גיל ההתבגרות, האזור במוח שמכונה היפותלמוס משחרר הורמון שנקרא GnRH. ההורמון נקלט בבלוטת יותרת המוח שמשחררת בתגובה שני הורמונים נוספים: הורמון מחלמן (LH) והורמון מגרה זקיק (FSH). ההורמונים הללו משתחררים אל הדם ונקלטים בבלוטות המין: אצל בנות בשחלות ואצל בנים באשכים. השלב הבא בתהליך הוא שהגוף מתחיל לייצר ולשחרר את ההורמונים אסטרוגן אצל בנות והורמון הטסטוסטרון אצל בנים. התהליך הוא לא הומוגני: לפעמים הוא איטי ולפעמים הוא מהיר ולכן במקרים רבים נוצר חוסר איזון הורמונלי. הייצור המוגבר של הורמונים בכלל והורמון האסטרוגן בפרט גורמים בין היתר לפעילות יתר של בלוטות החלב שמגיבות בהפרשה מוגברת של סבום. אותה הפרשה מוגברת מובילה למראה עור שמנוני ומתחילה אצל חלק ניכר מבנות ובני הנוער תהליך של אקנה הורמונלי. אצל חלק מהם, האקנה יהפוך להיות גם דלקתי כתוצאה מהתעוררות חיידקי האקנה P הנמצאים באופן רדום על פני העור אבל מתעוררים ומתחילים לשגשג בסביבה שומנית אנאירובית.

 

עודף משקל ואסטרוגן

במקרים מסוימים עודף משקל יכול להוביל את הגוף לייצר עודף אסטרוגן. הסיבה לכך היא שתאי שומן יכולים לייצר בעצמם אסטרוגן. ככלל הריכוז שהם מייצרים הוא נמוך אבל במקרים של עודף משקל מצטברים בגוף תאי שומן רבים שמייצרים אסטרוגן והריכוז הכולל שלו מתחיל לעלות בגוף ולהיות מורגש. תופעה זו יכולה להתרחש גם בקרב נשים וגם בקרב גברים, אם כי לרוב אצל נשים התופעה שכיחה יותר וריכוזי האסטרוגן גבוהים יותר. ככלל, למשקל תקין יש חשיבות רבה לבריאות הכוללת ולא רק לפרופיל הורמונלי. מחקרים מצאו כי ישנם מאכלים מסוימים שמסייעים באיזון האסטרוגן והם נחשבים בריאים באופן כללי ויכולים לסייע גם בשמירה על משקל תקין. בקבוצה זו נמצאים מאכלים כמו כרובית, ברוקולי, כרוב, קייל, פטריות, ענבים אדומים, זרעי פשתן, דגנים מלאים וכיו"ב. ירידה מבוקרת במשקל לרבות פעילות גופנית יכולים אף הם לסייע משום שכאשר הגוף יורד במשקל או מתחיל לבצע פעילות גופנית, מופחתת כמות תאי השומן בגוף ועם הפחתה זו, מופחת ייצור האסטרוגן על ידי תאי שומן אלו.

 

אסטרוגן כתוצאה של צריכת מזון

הורמונים מסוימים ובהם גם אסטרוגן, עשויים להימצא גם במוצרי המזון שאנחנו צורכים. בדיוק כמו אצל בני האדם, גם בעלי החיים מייצרים את הורמוני המין שקיימים בריכוזים מסוימים אפילו בצמחים או מאכלים שמקורם מן הצומח. לעיתים נעשה שימוש בהורמונים בכלל ואסטרוגן בפרט גם בחקלאות במטרה לעודד את קצב הצמיחה. גם אצל בעלי החיים בדיוק כמו אצל בני האדם נדרש אסטרוגן לצורך ייצור החלב. לכן בחלב (בקר או צאן) יש ריכוזים קטנים של אסטרוגן. יחד עם זאת מחקרים מראים כי ריכוז האסטרוגן שנמצא בחלב הוא קטן משמעותית ביחס לריכוזו בגוף האדם ולכן ככל הנראה נדרשות כמויות משמעותיות של חלב כדי שתהיה לאסטרוגן בחלב השפעה משמעותית בגוף. פולי סויה נמצאו כבעלי ריכוז יחסית גבוה של אסטרוגן טבעי שגדל בו ולכן יש מומחים הממליצים להמעיט במוצרי סויה שונים בקרוב נערים ונערות בגיל ההתבגרות. בשל העובדה שבסויה יש אסטרוגן טבעי, מאכלים שונים הקשורים בו לרבות חלב סויה, דווקא מומלצים לנשים בגיל המעבר.

.

רמות אסטרוגן ופיגמנטציה

אמנם ההשפעה המוכרת ביותר של אסטרוגן על הפנים בייחוד בכל הנוגע לאקנה, אולם לאסטרוגן יש תופעת לוואי נוספת שמקושרת לעור הפנים והיא הפיגמנטציה. הפרשה מוגברת של אסטרוגן משפיעה בין היתר גם על תאי הפיגמנטציה המרכזיים ששמם המקצועי מלנוציטים שעשויים להגיב לשינוי צבע וכתמים. בתקופות המאופיינות באסטרוגן גבוה במיוחד כמו תקופת ההריון, פיגמנטציה בשם מלזמה עשויה להופיע מעל השפה התחתונה, המצח והסנטר. מלזמה יכולה להופיע גם בעקבות נטילת גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן ולכן מעלות את ריכוז האסטרוגן בגוף ובין היתר הופכות אותו לרגיש יותר לשמש. פיגמנטציה נוטה להיגרם או להחריף בחודשי הקיץ כתוצאה מחשיפה בלתי מבוקרת לשמש. חשיפה מבוקרת לשמש במדינה כמו ישראל היא חשובה תמיד אולם בתקופות של ייצור מוגבר של אסטרוגן (הריון, לקראת מחזור, בעת נטילת גלולות או תוספי אסטרוגן במסגרת טיפולי פוריות) חשוב יותר מתמיד להישמר מפני השמש, ולהתמרח אחת לכמה שעות במקדם הגנה המכיל SPF שאינו פחות מ-30.

טיפול באקנה הורמונלי בשיטה של רבקה זיידה

תמונה של רבקה זיידה
תמונה של רבקה זיידה

טיפול יעיל באקנה הוא טיפול שמתייחס גם לסיבות ההורמונליות שהובילו לחוסר האיזון ההורמונלי ולפעילות היתר של בלוטות החלב וגם למיגור חיידק האקנה P שהופך את האקנה לדלקתי. טיפול באקנה הורמונלי בלבד ללא מיגור חיידק האקנה P או טיפול בחיידק באמצעות תכשירים אנטיביוטיים או אנטי דלקתיים ללא טיפול במקביל גם באקנה ההורמונלי, לא יביאו לתוצאות ארוכות טווח ובמקרים רבים האקנה ישוב ויתפרץ. באקנה הורמונלי חשוב גם לטפל באיזון ההורמונלי וגם באקנה זה שהופך לאקנה דלקתי, האקנה הוא חיידק שמתפתח ובמיוחד כאשר יש אקנה הורמונלי דלקתי חמור צריך לטפל בו במקביל, משום שהחיידק ממשיך להתרבות.
שיטת רבקה זיידה לטיפול בכל סוגי האקנה היא שיטה טבעית ומוכחת (מעל 92% הצלחה) הפועלת מזה 22 שנים ומבוססת על שילוב בין מוצרים איכותיים המופקים מצמחי מרפא, המיוצרים במעבדות רבקה זיידה באישור משרד הבריאות ומסייעים בטיפול באקנה הורמונלי ואיזון העור והבלוטות, לצד שימוש במכשור פוטודינמי בלעדי היחיד בישראל בעל 5 אורכי גל שונים שהוכחו מחקרית כגורם שקוטל את חיידק ה-P אקנה, ויוצר תהליכים של חידוש בעור וממגר את האקנה הדלקתי שמתפתח כתוצאה מאקנה הורמונלי.
הטיפול בשיטת רבקה זיידה הוא טבעי והוליסטי שמטפל בכל הגורמים שהובילו לאקנה, אינו כואב, אין לו תופעות לוואי, והוא אינו מצריך טיפול תרופתי בבליעה ולכן אינו פוגע בגוף ואינו מושפע מהעמידות החיידקית לאנטיביוטיקה.
שיטת רבקה זיידה היא מהשיטות הבטוחות והמצליחות בישראל לטיפול באקנה בכל דרגות הקושי והוא סייע לעשרות אלפי מטופלים ומטופלות להיפטר מהאקנה אחת ולתמיד וליהנות מעור בריא ויפה.

*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצים להצטרף לסיפורי ההצלחה?
התחילו בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!

»

    יש פתרון לאקנה!

    לתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם: