חצ'קונים אצל מתבגרים
כל מה שצריך לדעת

פצעי בגרות המוכרים גם בכינוי הסלנג 'חצ'קונים' הם פצעים אדומים שעשויים להיות מוגלתיים בעלי ראש לבן, או חצ'קונים פנימיים, באזור הפנים, הצוואר, הכתפיים או הגב, מלווים בדרך כלל בעור פנים שמנוני ובראשים שחורים או לבנים ששמם הוא 'קומודונים' המופיעים בדרך כלל באזור הלחיים, האף והסנטר. אמנם מדובר בתופעה בעיקר אסתטית אבל יש לה השפעות ניכרות על הביטחון העצמי ומצב הרוח. לפי מחקרים, כ-90% מבני ובנות הנוער בעולם צפויים לסבול בשלב כזה או אחר של גיל ההתבגרות מתופעת פצעי הבגרות. למה זה קורה? איזה טיפולים קיימים? ומה היתרונות והחסרונות של כל טיפול? המשיכו לקרוא

»

השם המקצועי של אותם חצ'קונים הוא אקנה, והוא בדרך כלל נפוץ בגיל ההתבגרות (למרות שיכול להתפרץ גם בגילאים מאוחרים בהרבה) ולכן קיבל את הכינוי המוכר 'פצעי בגרות'. בגיל ההתבגרות הגוף עובר שינויים הורמונליים משמעותיים אצל בנים ואצל בנות שיוצרים בגוף שינויים רבים ולכך נלווית התופעה הכל כך לא נעימה שמאפיינת את הגיל הרגיש הזה – התפרצות אקנה.

הורמונים וחצ'קונים בגיל ההתבגרות

תקופת גיל ההתבגרות היא התקופה שבה הורמוני המין (ובעיקרם טסטוסטרון ואסטרוגן) מתחילים להיות פעילים ומובילים לשינויים רבים אצל נערים ונערות. תקופה זו היא תקופת מעבר שבה ילדים וילדות מתחילים לקבל סממניים נשיים או גבריים ברורים יותר, ולכן מיוצרים בגוף כמויות גבוהות של הורמונים בגיל ההתבגרות. ייצור מוגבר של הורמוני המין מוביל בין היתר לשינויים בבלוטות החלב שנמצאות על פני העור שלנו. תפקידן של בלוטות החלב הוא לייצר חומר בשם 'סבום' שמגן על העור שלנו ושומר על הלחות שבו, אלא שבעקבות שינויים בבלוטות החלב, הן מתחילות לייצר סבום עודף שביחד עם תאי עור מתים מוביל לסתימת הנקבוביות. התוצאה של הסתימה היא מקומודונים (ראשית שחורים או לבנים) ועד אקנה מוגלתי.

טסטוסטרון

הורמון הטסטוסטרון הוא חלק מקבוצת ההורמונים האנדרוגנים. בקבוצה זו נמנה גם הורמון האסטרוגן הנשי. ככלל תפקידם של הורמוני אנדרוגנים הוא התפתחות מערכת הרבייה. אצל הזכרים, אחראי הורמון הטסטוסטרון על צמיחת שיער גוף, צמיחת זקן, העמקת הקול והתפתחות השרירים. חלקו העיקרי של הורמון הטסטוסטרון מיוצר באשכים וחלק קטן מופרש גם ביותרת הכלייה ואפילו אצל נשים הוא מיוצר בכמות קטנה בשחלות. בתוך בלוטות החלב שעל פני העור, עובר הטסטוסטרון שינוי אנזימטי להורמון חזק בהרבה הנקרא DHT. בלוטות החלב מגיבות להורמון ה- DHT, מתחילות להתרחב וייצור הסבום שבהן יוצא מאיזון. השילוב של ייצור סבום ביתר ביחד עם תאי עור מתים, גורם לבלוטות להיסתם וכך מתחיל תהליך של אקנה.

אסטרוגנים

הורמון האסטרוגן הוא המקבילה הנשית להורמון הטסטוסטרון והוא אחראי על התפתחות החלקים הנקביים אצל האישה. אסטרוגן הוא שם כולל לקבוצת הורמוני המין הנשיים העיקריים הכוללים את האסטרון, אסטרדיול ואסטריול. האסטרוגן מופרש מהשחלות והוא אחראי בין היתר על צמיחת השדיים, תחילת קבלת המחזור ובהמשך על הריון, לידה והנקה. בגיל ההתבגרות מתחילה הפרשה מוגברת של הורמון האסטרוגן ונערות חוות בשלב זה שינויים רבים בגופן וגם במצב רוחן. הורמון האסטרוגן ביחד עם הורמון נשי נוסף בשם פרוגסטרון, מובילים לשינוי בבלוטות החלב, התרחבות שלהן ולייצור מוגבר של סבום בבלוטות. ייצור יתר של סבום גורם לחסימת נקבוביות ביחד עם תאי העור המתים. עוד על הורמון האסטרוגן, ההשפעה שלו על הגוף, והשינויים שהוא עובר במהלך השנים במחזור חיי האישה, תוכלו לקרוא כאן.

פרוגסטרון

פרוגסטרון הוא הורמון מין נקבי המופרש לאחר הביוץ מהשחלה ובכמויות קטנות מבלוטת יותרת הכלייה ובריכוזים קטנים גם אצל גברים. הפרוגסטרון אחראי על עיבוי רירית הרחם לפני ההריון ולכן הוא מופרש במהלך השבועיים האחרונים למחזור. בחודש שבו הביצית אינה מופרית היא מופרשת החוצה כמחזור, הפרשת הפרוגסטרון מפסיקה עד לחודש הבא שבו יתחיל הביוץ מחדש, מה שיוביל בשבועיים האחרונים להפרשת הפרוגסטרון. במקרה שבו הביצית נקלטת ומתחיל הריון, ימשיך הפרוגסטרון להיות מופרש ובהמשך גם מהשלייה. ההפרשה של הורמון הפרוגסטרון ביחד עם הורמון האסטרוגן בהתאם למחזור שלהם, משפיעים על החלב, גורמים להתרחבות שלהן ולייצור מוגבר של סבום כאשר ההורמונים הללו מופרשים ביתר בתוך הגוף, בלוטות החלב מייצרות יותר סבום שמופרש החוצה לעור הפנים ויתפתח לפצעים ואקנה.

אנדרוסטרון

אנדרוסטרון הוא הורמון גברי בעל תפקיד משמעותי בגוף הגבר לצד הורמון הטסטוסטרון שיחד, נכללים בקבוצת הורמוני אנדרוגנים. לקבוצת הורמונים זו תפקיד חשוב וחיוני משום שהיא אחראית על התפתחות מערכת הרבייה הזכרית ועל תהליך ההתבגרות הזכרי. בדומה לטסטוסטרון, גם הורמון אנדרוסטרון מיוצר בעיקר באשכים, בכמויות קטנות גם בבלוטת יותרת הכלייה והוא מיוצר בכמויות קטנות גם אצל נשים בשחלות. הורמון האנדרוסטרון הוא חלק מהורמוני המין ולכן גם הוא משפיע על התפתחות פצעים ואקנה. כאשר הוא מופרש בכמויות רבות בגיל ההתבגרות, נוצר חוסר איזון בבלוטות החלב שמתחילות לייצר ייצור יתר של סבום. הסבום שהוא סוג של שומן מוביל למראה עור שמנוני, לסתימה של הנקבוביות, פעולה שמתחילה בדרך כלל את התהליך האקנתי באזורים שבהם יש ריבוי של בלוטות חלב.

 

תזונה

אמנם תזונה לבדה איננה הסיבה היחידה או העיקרית להתפרצות אקנה אולם היכרות מעמיקה יותר עם מאכלים בעלי נטייה להחריף אקנה או כאלה המכילים הורמונים, יכולה לסייע על הקלת התפרצות קיימת. כאמור, הסיבה העיקרית להתפרצות אקנה ופצעי בגרות היא יציאת בלוטות החלב מאיזון. לצד זה, ישנם מזונות מסוימים שמשפיעים על החומציות של העור, על הדלקתיות שלו וגם על ההורמונים. כל אלה, עשויים להחמיר את האקנה. מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין אקנה לבין חלב ומוצרי חלב ונמצא שהם עשויים להחריף מצב אקנתי. הסיבה העיקרית לכך היא העובדה שבמוצרי חלב יש הורמונים המשפיעים על הגוף ועל בלוטות החלב באופן דומה להורמוני האנדרוגנים ולכן עשויים להוציא מאיזון גם את בלוטות החלב. חשוב להבין שצריכה מתונה במרבית המקרים אינה משפיעה לרעה אולם צריכה מופרזת עשויה להשפיע על הגוף ולהחריף את מצב האקנה. מאכלים שומניים ובעיקר כאלה בעלי ריכוז גבוה יחסית של שומן רווי עשויים אף הם להחמיר התפרצות של אקנה בשל העובדה ששומן רווי בכמות גבוהה בגוף מפריע ואף מזיק לפעילות התקינה של מערכת העיכול ומעודד דלקתיות שמתבטאת גם במצב של אקנה דלקתי. מזון נוסף שידוע כמזיק לגוף בכלל ומצבים אקנתים בפרט הוא הסוכר ובעיקר הסוכר הלבן הפשוט. סוכר לבן הוא פחמימה ריקה ואין לה ערך תזונתי לגוף ולכן היא אינה תורמת לבריאותו. בנוסף, סוכר הוא אחד המזונות העיקריים של חיידקים וצריכה מרובה שלו עשויה להוביל לשגשוג חיידקי האקנה P שהופכים את האקנה ממצב של פצעים בודדים, או חצ'קונים פנימיים בודדים או פצעים באזור אחד כמו למשל חצ'קונים במצח, לאקנה דלקתי ומפושט.

פצעי בגרות אצל נערות מתבגרות

אמנם גם אצל נשים וגם אצל גברים הסיבה העיקרית לפצעי הבגרות היא הורמונלית, אולם ההורמונים העיקריים שונים אצל נערים ונערות ופועלים אחרת. אחד ממאפייני הגוף הנשי הוא קבלת המחזור. המחזור מפעיל בגוף האישה מדי חודש שני סבבים של הורמונים. אסטרוגן מופרש בריכוז הגבוה ביותר שלו בימים ה-10 עד ה-28 למחזור החודשי ואחר כך יורד בצורה משמעותית עד המחזור הבא ואילו פרוגסטרון מופרש רק ממועד הביוץ כשבועיים. ריכוזים גבוהים ומחזוריים אלה של הורמונים עשויים להשפיע אצל נשים רבות גם על מצב האקנה: יש מי שיסבלו מפצעים בודדים או החמרה באקנה קיים בתקופת הביוץ, או בסמוך למועד המחזור. 

סיבה נוספת להופעת פצעי בגרות המאפיינת בעיקר נערות היא איפור. נערות רבות לא מקפידות על התאמת המוצרים לעור הפנים או משתמשות במוצרים זולים ולא איכותיים. מייקאפ שומני, מוצרים אחרים שיש בהם סיליקון או רכיבים אחרים מסוג זה, עשויים לסתום את הנקבוביות ולהחמיר את מצב האקנה. לכן חשוב להקפיד על שגרת טיפול מתאימה לעור הכוללת מוצרים מותאמים לסוג העור, איכותיים ועל היגיינה של העור יחד עם מוצרים נטולי שומן אך מבלי לגרום לייבוש יתר. 

פצעי בגרות אצל נערים מתבגרים

גם נערים מתבגרים בדומה לנערות, חווים התפרצות הורמונלית נרחבת בגיל ההתבגרות וההורמונים העיקריים הפועלים בגופם של הנערים הם טסטוסטרון ואנדרוסטרון, שבין היתר גורמים לגידול בלוטות החלב, הוצאתם מאיזון וייצור יתר של סבום. על אף שאותם ההורמונים פעילים אצל הנערים, הביטוי שלהם בכל הנוגע לפצעי בגרות עשוי להיות שונה מאחד לאחר: חלק יסבלו מקומודונים בלבד (ראשים לבנים או שחורים) ואצל אחרים הביטוי עשוי להיות חריף יותר עם תפיחות מוגלתיות, אקנה תת עורי, ציסטות, חטטים ואקנה מודלק שמתחיל מעור שומני ופצעונים ומתפתח לאקנה דלקתי כתוצאה משגשוג חיידקי האקנה P על פני העור.

ישנם מספר גורמים שעשויים להשפיע אצל נערים מתבגרים על התפתחות האקנה ועל העוצמה שלה. בין הגורמים אפשר למצוא הרגלי היגיינה לקויים והיעדר מודעות, תזונה שכוללת צריכה מרובה של מאכלים שעשויים להשפיע לרעה על האקנה כמו מוצרי חלב, ומזון עשיר בשומן רווי וסוכר, לחץ וסטרס שמובילים להפרשה מוגברת של הורמוני הקורטיזול והאדרנלין שלאורך זמן משפיעים על מערכת העיכול, לחץ הדם ומערכת החיסון ולבסוף גם הגנטיקה משפיעה בין היתר על רגישות בלוטות החלב ועל מהירות תגובת מערכת החיסון למצב של דלקתיות בגוף.

כיצד להימנע מפצעי בגרות

יש מספר דרכים שיכולות להקל על התפרצות פצעי הבגרות ואפילו למנוע אותה.

  • לשמור על היגיינהמכיוון שפצעים לרוב נוצרים משילוב של הפרשת שומן ביתר וסתימת נקבוביות כתוצאה מלכלוך ותאים מתים, שגרת ההיגיינה יכולה לסייע במניעה. חשוב לנקות מדי ערב את הפנים עם מוצרים ייעודיים , להחליף מגבות לעיתים קרובות, להחליף מצעים, ולהימנע עד כמה שניתן מלגעת בפנים עם הידיים.
  • מוצרי טיפוח מותאמים ואיכותייםחשוב להקפיד על מוצרי טיפוח ואיפור איכותיים מותאמים לסוג העור. בעיקר בתקופת גיל ההתבגרות המאופיינת בעור פנים שמנוני, חשוב לוודא שמוצרי הטיפוח והאיפור בעיקר אלה שנוגעים בחלקים נרחבים בעור כמו מייק אפ, נטול שומן ולא יכללו רכיבים שיכולים לסתום את הנקבוביות.
  • להפחית סטרסלהכניס לשגרה פעילויות המסייעות להרגיש טוב יותר ורגועים יותר: מדיטציה, יוגה, פעילות גופנית, צעידה בים וכיו"ב.
  • תזונהלהקפיד על תזונה מאוזנת שמורכבת ממאכלים בריאים (ירקות, פירות, דגנים מלאים) ולהמעיט צריכת מאכלים הכוללים שומן רווי, סוכר ופחמימות ריקות.
  • טיפולים תקופתיים אצל בעלות ובעלי מקצועלטפל באקנה באמצעות טיפולים מקצועיים וטבעיים כדי למנוע התרבות של חיידקים על העור והרס של רקמות, העלול ליצור בסוף כתמים או צלקות על העור. ניקוי שחורים מומלץ שלא להשתמש במכשור אגרסיבי או ניקוזם, אפשר להשתמש במדבקות להוצאת שחורים.

מה לא לעשות

במידה ופצעי הבגרות כבר הופיעו, חשוב לא להתפתות לפעולות שאולי מרגישות אפקטיביות בטווח הקצר, אבל יכולות לגרום נזק בטווח הרחוק:

  • לא לפוצץ את הפצעונים ולא ללחוץ על העור. זה עשוי לגרום לזיהום שיחמיר את מצב האקנה וגם לחטטים וצלקות. להיזהר גם מניקוי שחורים והוצאת פצעים (פיצוץ) באמצעות מגע אצל קוסמטיקאיות שיכולות גם הן לגרום לזיהום או צלקות.
  • רבים חושבים שטיפול בפצעי בגרות כולל ייבוש בלתי פוסק שלהם ושל העור. אלא שייבוש יתר עשוי להוביל לתוצאה ההפוכה: בלוטות החלב מזהות שהעור יבש ומגיבות בהגברת ייצור הסבום.
  • לא לשמן את העור. ברשתות החברתיות השונות יש לא מעט בלוגריות שממליצות על שמנים לפצעי בגרות טיפול טבעי. שימוש בשמנים לא מומלץ כלל לפצעי בגרות כטיפול משום שהם סותמים את הנקבוביות, ומשמנים עוד יותר את העור השומני ממילא.
  • פילינג גרגרים. פילינג גרגרים כולל שפשוף של העור שעשוי להוביל לתוצאה דומה כמו של פיצוץ חצ'קונים, לפצוע את העור ולגרום לזיהום.
  • לא להמתין שיעבור לבד. לאקנה יש נטייה להחריף. נדירות הפעמים שהוא חולף מעצמו ולכן כדאי עם הופעת הביטוי הראשון שלו (עור שמנוני וקומודונים) לפנות לטיפול מקצועי שיאבחן את סוג העור, יטפל בבעיה וימנע את החרפתה.
  • להימנע מתרופות סבתא שלא באמת מבוססות על מחקר ויכולות לסתום את הנקבוביות ולהחריף את המצב.
  • להימנע מאיפור יצר ושימוש בתכשירי איפור שבכמות מופרזת מתוך כוונה להסתיר. להשתמש עד כמה שניתן באיפור עדין, אוורירי ונטול שומן ולהקפיד על ניקוי הפנים בסוף היום.

טיפולים נפוצים לפצעי בגרות

  • טיפול באמצעות מכשור פוטודינמי טיפול באמצעות מכשור פוטודינמי נמצא כאחד היעילים לטיפול בכל סוגי האקנה וללא נזקים או תופעות לוואי. במעבדות רבקה זיידה נמצא באופן בלעדי מכשיר פוטודינמי היחיד בארץ בעל חמישה אורכי גל שונים. כל אורך גל מסייע לטיפול בסוג אחר של פצעים, אקנה או בעיית עור לרבות אורכי גל שמסייעים גם בשיקום העור כתוצאה מפגעי פוסט אקנה כמו צלקות, חטטים ופיגמנטציה.
  • שגרת שימוש במוצרים טבעיים ויעילים לטיפול באקנה שגרת טיפוח המבוססת על מוצרים טבעיים, איכותיים, מותאמים לעור ובעלי רכיבים פעילים היא חשובה מאוד לריפוי האקנה ומניעת הישנות. הבעיה היא שלא תמיד קל לדעת מהם מוצרים איכותיים, מתאימים ובעלי רכיבים פעילים. ככלל מוצרי מדף הנמכרים ברשתות פארם מכילים ריכוז נמוך מאוד של רכיבים פעילים (כדי לקלוע למחנה המשותף הרחב ביותר של צרכנים) לצד ריכוז גבוה יחסית של חומרים משמרים במטרה להאריך כמה שניתן את חיי המדף שלהם. לכן חשוב לבצע אבחון אישי ויסודי של סוג העור, ולקבל תכנית מוצרים מותאמת אישית. במעבדות רבקה זיידה כל המוצרים עשויים רכיבים טבעיים, מכילים חומרים פעילים, ויטמינים, חומצות אמינו, מבוססי צמחי מרפא ומאושרים על ידי משרד הבריאות.
  • משחות משחות הניתנות במרשם רופא או נמכרות בבתי מרקחת ללא מרשם, לרוב נותנות פתרון נקודתי בלבד לטיפול או ייבוש של הפצעים לאחר שיצאו מבלי לטפל בבעיה מהשורש – בלוטות החלב שיצאו מאיזון.
  • אנטיביוטיקה נטילת אנטיביוטיקה כמו מינוציקלין שניתנות במרשם רופא מתמקדות ישירות בחיידק האקנה P ומסייעת בחיסול הרובד החיידקי אך הן לא פותרות את בעיית ייצור השומר כך שהאקנה עלול לחזור. יש מקרים שבהם הטיפול מספק, האקנה עובר והעור נשאר נקי. אולם במקרים רבים אחרים האקנה חוזר אחרי תקופה. הסיבה היא שאמנם אנטיביוטיקה מסייעת בחיסול חיידקי האקנה P אולם אם בלוטות החלב עדיין אינן מאוזנות, הן ימשיכו לייצר סבום ביתר ומחזור היווצרות האקנה יתחיל מחדש. בנוסף, בשנים האחרונות מזהירים מנטילה מוגברת של אנטיביוטיקה שמובילה לעמידות חיידקית של זנים רבים לתרופה.
  • רואקוטן רואקוטן הוא תרופה הניטלת בכדורים נגד פצעי בגרות במרשם רופא בלבד. היא עובדת במישרין על בלוטות החלב, מצמצמת אותן ומקטינה את ייצור הסבום. רואקוטן היא תרופה עם תופעות לוואי קשות ובין היתר מייבשת את כל הריריות בגוף, מעלה סיכוי להצטלקויות וחטטים לאחר הטיפול, וכוללת סיכונים רפואיים ובעיקרם פגיעה בתפקודי כבד.
  • טיפולי פנים אצל קוסמטיקאיות קוסמטיקאיות רבות מגדירות עצמן כמומחיות לאקנה. חלק מהן מטפלות באופן עדין ובאמצעות תכשירים אולם יש כאלה שמטפלות באמצעות "ניקוי עמוק" או פילינגים אגרסיביים מדי שעשויים לגרות את העור יתר על המידה, להחריף את המצב ולהשאיר צלקות. כשהעור מגורה בגלל פצעים ואקנה, יש להימנע מלחטט בו ולהקפיד על מינימום מגע.

טיפולים בחצ'קונים אצל מתבגרים בשיטה של רבקה זיידה

תמונה של רבקה זיידה
תמונה של רבקה זיידה

השיטה של רבקה זיידה מבוססת כבר 22 שנה על מדע במקום מגע, והיא כוללת טיפול טבעי, ייחודי ואפקטיבי שעזר עד היום לעשרות אלפי מטופלים ומטופלות שחלקם ניסו טיפולים קודמים כולל אנטיביוטיקה ורואקוטן שלא עזרו להם, והיא מסייעת להיפטר מהאקנה אחת ולתמיד וליהנות מעור פנים בריא וחלק. בשיטת רבקה זיידה מטפלים באקנה מהשורש – היישר בבלוטות החלב וכל זה ללא כאב, לחיצות או ניקוזים שעשויים להיות בעייתים במיוחד בגיל הזה ולהשאיר צלקות. השיטה של רבקה זיידה משלבת בין טיפול באקנה מהשורש בצורה טבעית וללא כאבים, לצד שיקום וריפוי העור גם מצלקות, חטטים ופיגמנטציה על ידי סיוע בהתחדשות העור ויצירת קולגן. הטיפול הוא טבעי, ללא כאבים, ללא כדורים, ללא כימיקלים, אין צורך לשנות את אורך החיים ואין תופעות לוואי. הטיפול כולל התאמת תכשירים ייחודיים לפי סוג העור לצד טיפול במכשור הפוטודינמי שמסייע בריפוי העור. בשיטה של רבקה זיידה בזכות המכשור הפוטודינמי הבלעדי שלנו, רחיקות המבוססות כל צמחי מרפא ושימוש בתכשירים וטיפולים טבעיים, העור חוזר לעצמו ונראה חלק, קורן ובריא. 

*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצים להצטרף לסיפורי ההצלחה?
התחילו בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!

»

    יש פתרון לאקנה!

    לתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם: