עור פנים הסובל מאקנה מאופיין במקרה הקל ביותר ב"ראשים" שחורים או לבנים (קומודונים) ובמקרים החמורים יותר של אקנה קשה בפצעי אקנה מוגלתיים על הפנים, הצוואר, הכתפיים והגב. בדרך כלל היא מתפרצת לראשונה בגיל ההתבגרות בעקבות שינויים הורמונליים בגוף אולם אצל חלק מהאוכלוסיה היא תופיע גם בגיל מבוגר. אצל נשים הסיבה יכולה להיות שינויים הורמונליים ובשל פעילות הורמונלית תנודתית, ואצל כלל האוכלוסיה, גברים ונשים כאחד, עשויה האקנה להופיע בגיל מבוגר מכמה סיבות. גם כתוצאה מתרופות ומזון שמשפיעים על הפעילות ההורמונלית בגוף או כתוצאה מגורמים גנטיים וסוג עור שומני. אקנה בגיל בוגר היא הרבה יותר שכיחה ממה שנהוג לחשוב אבל החדשות הטובות הן שיש איך לטפל בה.
סיבות להופעת אקנה מבוגרים
פעילות הורמונלית
פעילות הורמונלית היא הגורם המוכר ביותר להתפרצותה של האקנה ולכן היא מוכרת היטב בגיל ההתבגרות עם השינויים בהורמוני מין. אלא שינויים הורמונליים עשויים ללוות נשים וגברים גם בתקופות מאוחרות יותר ולהוביל להתפרצות אקנה אצל מבוגרים. אצל נשים פעילות הורמונלית מוגברת עשויה להיות בזמן, לפני או אחרי מחזור, בתקופת ההריון, אחרי לידות, בזמן הנקה ואפילו בתקופת גיל המעבר. הפסקת נטילת גלולות עשויה אף היא להוביל להופעת אקנה, תופעה ידועה בקרב נשים רבות המדווחות על כאשר מפסיקות או מתחילות גלולת. גם זה קרה, לדוגמנית רוסלנה רודינה שהגיעה בעקבות זה לטיפול במעבדות רבקה זיידה. שינויים בפעילות הורמונלית עשויים לקרות גם לגברים בעקבות נטילת תרופות שיש להן השפעה על הפעילות ההורמונלית, אכילה מוגברת של מזון הנחשב עשיר בהורמונים או שמשפיע על הפעילות ההורמונלית.
פעילות יתר של בלוטות החלב
בלוטות החלב הממוקמות מתחת לעור בריכוזים גבוהים במיוחד באזור הפנים, מייצרות באופן שוטף סבום שתפקידו להגן על עור הפנים. לסבום יש תפקיד חשוב בשמירה והגנה על עור הפנים אולם הבעיה מתחילה כאשר בלוטות אלה יוצאות מאיזון ומתחילות לייצר סבום עודף. אחד הגורמים המשפיעים על בלוטות החלב ומובילים לפעילות יתר שלהן הוא חוסר איזון הורמונלי, שמוביל להפרשה עודפת של סבום. הפרשה עודפת של סבום בשילוב תאי העור המתים, מוביל לסתימת הנקבוביות מתחת לעור וכך מתחיל תהליך של להופעת אקנה. בשלב הקל ביותר, התהליך מוביל להופעתם של ראשים שחורים או לבנים (המוכרים בשפה המקצועית כ"קומודונים") ובהמשך עשויים להתפתח פצעים של ממש מתחת או מעל פני העור ולהגיע למצב של אקנה דלקתי.
מתח נפשי
הקשר בין גוף ונפש מוכר בתחומים רפואיים רבים וביניהם גם האקנה. מתח נפשי, לחץ ו"סטרס" הם חלק מהבעיות של החיים בעידן המודרני ומחקרים רבים מראים על הקשר שבין מתח נפשי לבין אקנה. מתח נפשי מתמשך מוביל להפרשת ההורמון קורטיזול ולעיתים גם להפרשה של ההורמון אדרנלין. הפרשת הורמונים אלה משפיעה על המאזן ההורמונלי בגוף ומגבירה את חוסר האיזון ההורמונלי שמוביל לפעילות יתר של בלוטות החלב.
קרם פנים שומני
ככל שמתבגרים, העור נוטה לאבד יותר לחות ולכן אנשים רבים עוברים בבגרותם להשתמש בקרמי פנים, קרמי לחות וקרם הגנה מפני השמש (מקדם הגנה) עשירים יותר ושומניים יותר. אלא שגם בבגרות, קרם פנים שומני שמבוסס על מולקולות שומניות גדולות יותר, עשוי לגרום לבעלי ובעלות עור מעורב או שמן לסתימה של הנקבוביות. הסתימה של הנקבוביות כתוצאה מקרם שומני, מייצרת סביבה נטולת חמצן (סביבה אנאירובית) שגורמת לחיידקי האקנה P – חיידקים הקיימים בצורה טבעית אצל כולנו, להתחיל לשגשג, להתרבות ולגרום לאקנה דלקתי. לכן חשוב להקפיד בכל גיל על התאמת מוצרי הפנים לסוג העור ולהקפיד על שימוש במוצרים איכותיים שאינם על בסיס שומן כך שיפחיתו את הסיכויים להופעת הקומודנים.
סטרואידים
שימוש בתרופות (בבליעה או במריחה ממושכת) המכילות סטרואידים (קורטיזון) עשוי לגרום להתפתחות אקנה. מחקרים מצאו שכשבועיים אחרי תחילת טיפול בסטרואידים בבליעה (אם מדובר במריחה של תכשיר המכיל סטרואידים, התקופה עשויה להיות ארוכה יותר), אצל מבוגרים עשויה להיגרם דלקת בזקיק השערה הנקראת "פוליקוליטיס". התפרצות אקנה כתוצאה מפוליקוליטיס מאופיינת בדרך כלל בהתפתחות פצעים על הגב, הכתפיים ופחות על הפנים. בנוסף, אקנה שהמקור שלה הוא פוליקוליטיס תראה לרוב כנגעים אדומים קטנים ולא קומודונים (ראשים שחורים או לבנים) או ציסטות.