מהם הגורמים לסבוריאה דרמטיטיס
סבוריאה דרמטיטיס מתפשטת באזורים בגוף שבו יש ריכזו של בלוטו החלב, בעיקר באזורים בפנים: סביב האף, צידי האוזן, אזור הגב ובחלק העליון של המצח. היא גם יכולה להתפשט באזורים בגוף:, בית השחי, בית החזה, קרקפת. וידיים. ישנם מספר גורמים העשויים להוביל להתפרצות סבוריאה דרמטיטיס וביניהם סביבה ומזג אוויר, מתח, מזון וגנטיקה.
סביבה ומזג אוויר
המצב הדלקתי של סבוריאה נוצר כתוצאה מהפרשת יתר כרונית של בלוטות החלב. מכיוון שמדובר במצב כרוני, באופן טבעי יש גורמים שמובילים להחרפה. אחד מגורמים אלו הוא הסביבה ומזג האוויר. נכון להיום נראה שמזג האוויר לבדו אינו גורם לכשעצמו להתפרצות יש מאין של סבוריאה דרמטיטיס אולם נמצא כי סביבה יבשה המאפיינת אזורים יבשים (מזג אוויר מדברי) ומזג אוויר חורפי קר, ויבש. חשיפה מועטה לשמש עשויה להחמיר ואפילו להחריף משמעותית סבוריאה דרמטיטיס. סבוריאה מופיעה בשכבות העליונות של העור ולכן מושפעת בקלות יחסית משינויים בסביבה ובמזג האוויר. במקרה כזה, האדמומיות עשויה להחמיר והיובש יכול להפוך לקשקשת של ממש, לגרד ואפילו לעקצץ.
חוסר שינה, לחץ ומתח
זה לא סוד שגוף ונפש קשורים זה בזה ומצבים נפשיים משפיעים על מגוון רחב של בעיות בריאות, בעיות עור וביניהן גם סבוריאה דרמטיטיס. כאשר הגוף מצוי במצב מתמשך של מתח, לחץ או חוסר שינה הוא מפריש את הורמון האדרנלין והורמון הקורטיזול. הפרשה של הורמונים אלה לזמן קצוב לכשעצמה לא צפויה לעשות נזקים אבל כאשר מדובר בתקופות ארוכות כמו אלה המאפיינות מצבי סטרס מתמשכים, הריכוז הגבוה של הורמוני האדרנלין והקורטיזול מתחילים לייצר נזקים בגוף ובין היתר, מובילים לעליה ממושכת בלחץ הדם, ברמות הסוכר בגוף והפרשה מוגברת של שומן מבלוטות החלב.
אלרגיה למזון
במקרים מסוימים אלרגיה למזון עשויה להוביל להתפתחות של סבוריאה דרמטיטיס. סוגי המזונות השכיחים ביותר המובילים לאלרגיה שגורמת להתפתחות סבוריאה דרמטיטיס הם המזונות הידועים כמזונות אלרגניים ובראשם מוצרי חיטה, גלוטן, ביצים, מוצרי חלב, בוטנים, אגוזים, שמנים מסוימים וכיו"ב. במצב של אלרגיה מערכת החיסון נכנסת להתגוננות יתר שמובילה לפעולת יתר של חלק ניכר ממערכות הגוף וביניהן גם בלוטות החלב. כאשר בלוטות החלב נכנסות לייצור יתר הן מפרישות יותר שומן על העור שיכול להתפתח גם לאקנה וגם לסבוריאה דרמטיטיס ואפילו לשניהם יחד. במקרה כזה של סבוריאה הטיפול הטבעי יתבסס על מיפוי ואיתור אותם מזונות שגורמים לאלרגיה ועדיפות להורדה מהתפריט. לא תמיד זה יוביל להחלמה מהירה (בעיקר אם ההתפרצות נמצאת בשלב מתקדם) אבל זה בהחלט עשוי לשפר את ההתפרצות ולהקל עליה.
חוסרים תזונתיים
לא רק תגובת יתר של המערכת החיסונית למזונות אלרגניים יכולה לגרום להתפרצות של סבוריאה דרמטיטיס אלא גם חסרים תזונתיים ותזונה שאינה מאוזנת. תזונה מאוזנת המסייעת על מצבים של התפרצות סבוריאה דרמטיטיס היא כזו המבוססת על חומצות שומן חיוניות כמו אבוקדו, טחינה, דגי ים מהים הצפוני, קטניות ודגנים מלאים.
לצד זה, מומלץ להפחית צריכת מזונות העשויים להחריף התפרצות של סבוריאה דרמטיטיס כמו מזונות מעובדים, מזונות הכוללים צבעי מאכל, סוכר לבן, גבינות שמנות ומאכלים מטוגנים. בנוסף, נמצא כי חוסר בויטמינים ובעיקר וויטמיני D,E,C,A וביוטין עשויים להחמיר התפרצות של סבוריאה דרמטיטיס משום שוויטמינים אלו מסייעים לגוף להילחם במצב הדלקתי וחוסר שלהם מחליש את מערכת החיסון.
פטריה
אחת הסיבות לקשקשת המאפיינת מצב של סבוריאה דרמטיטיס היא פטריית מלסזיה המצויה על פני העור שלנו. במצב רגיל, הפטריה אינה פעילה או מזיקה ואינה מורגשת. פטריית המלסזיה ניזונה משומן ולכן כשבלוטות החלב יוצאות מאיזון ומתחילות לייצר שומן ביתר, פטריית המלסזיה שניזונה ממנו מתחילה להתפשט. בתהליך חילוף החומרים של פטריית המלסזיה מופרשות חומצות שומן חופשיות (FFA) שעלולות לגרום לגירוי ודלקת. כל אלה מחריפים את המצב הדלקתי על פני העור והקרקפת המתבטא באדמומיות רבה יותר, במראה עור מגורה וקשקשת שיכולה להפוך לגירוי דלקתי של ממש.
רקע גנטי
הגנטיקה משפיעה כמעט על כל אספקט רפואי בגופנו ולמרות שאין גן ספציפי הידוע כאחראי על סבוריאה, לגנטיקה יש השפעה רבה על הסיכוי להתפרצות שלה ועל קצב ההחלמה ממנה. הרקע הגנטי משפיע בכמה היבטים: מכיוון שהתפרצות סבוריאה מתחילה בייצור יתר של בלוטות החלב משפיעה הגנטיקה על הרגישות שלהן ועל הקלות שבה הבלוטות הללו מגיבות לשינויים שיכולים להשפיע עליהן. הגנטיקה משפיעה גם על קצב ההחלמה של הגוף: עוצמת התגובה של הגוף לחיידקים, קצב התאוששות הגוף והחזרת המערכות לאיזון – כל אלה מושפעים מהגנטיקה שלנו. פעמים רבות נמצא כי מי שסובלים ממצב כרוני של סבוריאה דרמטיטיס הם בעלי רקע גנטי כלשהו וסביר להניח שבמשפחתם יש או היו מי שסבלו מסבוריאה בעצמם.