מהם הגורמים לסבוריאה דרמטיטיס
סבוריאה דרמטיטיס מתפשטת באזורים בגוף שבו יש ריכזו של בלוטו החלב, בעיקר באזורים בפנים: סביב האף, צידי האוזן, אזור הגב ובחלק העליון של המצח. היא גם יכולה להתפשט באזורים בגוף:, בית השחי, בית החזה, קרקפת. וידיים. ישנם מספר גורמים העשויים להוביל להתפרצות סבוריאה דרמטיטיס וביניהם סביבה ומזג אוויר, מתח, מזון וגנטיקה.
סביבה ומזג אוויר
המצב הדלקתי של סבוריאה נוצר כתוצאה מהפרשת יתר כרונית של בלוטות החלב. מכיוון שמדובר במצב כרוני, באופן טבעי יש גורמים שמובילים להחרפה. אחד מגורמים אלו הוא הסביבה ומזג האוויר. נכון להיום נראה שמזג האוויר לבדו אינו גורם לכשעצמו להתפרצות יש מאין של סבוריאה דרמטיטיס אולם נמצא כי סביבה יבשה המאפיינת אזורים יבשים (מזג אוויר מדברי) ומזג אוויר חורפי קר, ויבש. חשיפה מועטה לשמש עשויה להחמיר ואפילו להחריף משמעותית סבוריאה דרמטיטיס. סבוריאה מופיעה בשכבות העליונות של העור ולכן מושפעת בקלות יחסית משינויים בסביבה ובמזג האוויר. במקרה כזה, האדמומיות עשויה להחמיר והיובש יכול להפוך לקשקשת של ממש, לגרד ואפילו לעקצץ.
חוסר שינה, לחץ ומתח
זה לא סוד שגוף ונפש קשורים זה בזה ומצבים נפשיים משפיעים על מגוון רחב של בעיות בריאות, בעיות עור וביניהן גם סבוריאה דרמטיטיס. כאשר הגוף מצוי במצב מתמשך של מתח, לחץ או חוסר שינה הוא מפריש את הורמון האדרנלין והורמון הקורטיזול. הפרשה של הורמונים אלה לזמן קצוב לכשעצמה לא צפויה לעשות נזקים אבל כאשר מדובר בתקופות ארוכות כמו אלה המאפיינות מצבי סטרס מתמשכים, הריכוז הגבוה של הורמוני האדרנלין והקורטיזול מתחילים לייצר נזקים בגוף ובין היתר, מובילים לעליה ממושכת בלחץ הדם, ברמות הסוכר בגוף והפרשה מוגברת של שומן מבלוטות החלב.
אלרגיה למזון
במקרים מסוימים אלרגיה למזון עשויה להוביל להתפתחות של סבוריאה דרמטיטיס. סוגי המזונות השכיחים ביותר המובילים לאלרגיה שגורמת להתפתחות סבוריאה דרמטיטיס הם המזונות הידועים כמזונות אלרגניים ובראשם מוצרי חיטה, גלוטן, ביצים, מוצרי חלב, בוטנים, אגוזים, שמנים מסוימים וכיו"ב. במצב של אלרגיה מערכת החיסון נכנסת להתגוננות יתר שמובילה לפעולת יתר של חלק ניכר ממערכות הגוף וביניהן גם בלוטות החלב. כאשר בלוטות החלב נכנסות לייצור יתר הן מפרישות יותר שומן על העור שיכול להתפתח גם לאקנה וגם לסבוריאה דרמטיטיס ואפילו לשניהם יחד. במקרה כזה של סבוריאה הטיפול הטבעי יתבסס על מיפוי ואיתור אותם מזונות שגורמים לאלרגיה ועדיפות להורדה מהתפריט. לא תמיד זה יוביל להחלמה מהירה (בעיקר אם ההתפרצות נמצאת בשלב מתקדם) אבל זה בהחלט עשוי לשפר את ההתפרצות ולהקל עליה.
חוסרים תזונתיים
לא רק תגובת יתר של המערכת החיסונית למזונות אלרגניים יכולה לגרום להתפרצות של סבוריאה דרמטיטיס אלא גם חסרים תזונתיים ותזונה שאינה מאוזנת. תזונה מאוזנת המסייעת על מצבים של התפרצות סבוריאה דרמטיטיס היא כזו המבוססת על חומצות שומן חיוניות כמו אבוקדו, טחינה, דגי ים מהים הצפוני, קטניות ודגנים מלאים.
לצד זה, מומלץ להפחית צריכת מזונות העשויים להחריף התפרצות של סבוריאה דרמטיטיס כמו מזונות מעובדים, מזונות הכוללים צבעי מאכל, סוכר לבן, גבינות שמנות ומאכלים מטוגנים. בנוסף, נמצא כי חוסר בויטמינים ובעיקר וויטמיני D,E,C,A וביוטין עשויים להחמיר התפרצות של סבוריאה דרמטיטיס משום שוויטמינים אלו מסייעים לגוף להילחם במצב הדלקתי וחוסר שלהם מחליש את מערכת החיסון.
פטריה
אחת הסיבות לקשקשת המאפיינת מצב של סבוריאה דרמטיטיס היא פטריית מלסזיה המצויה על פני העור שלנו. במצב רגיל, הפטריה אינה פעילה או מזיקה ואינה מורגשת. פטריית המלסזיה ניזונה משומן ולכן כשבלוטות החלב יוצאות מאיזון ומתחילות לייצר שומן ביתר, פטריית המלסזיה שניזונה ממנו מתחילה להתפשט. בתהליך חילוף החומרים של פטריית המלסזיה מופרשות חומצות שומן חופשיות (FFA) שעלולות לגרום לגירוי ודלקת. כל אלה מחריפים את המצב הדלקתי על פני העור והקרקפת המתבטא באדמומיות רבה יותר, במראה עור מגורה וקשקשת שיכולה להפוך לגירוי דלקתי של ממש.
רקע גנטי
הגנטיקה משפיעה כמעט על כל אספקט רפואי בגופנו ולמרות שאין גן ספציפי הידוע כאחראי על סבוריאה, לגנטיקה יש השפעה רבה על הסיכוי להתפרצות שלה ועל קצב ההחלמה ממנה. הרקע הגנטי משפיע בכמה היבטים: מכיוון שהתפרצות סבוריאה מתחילה בייצור יתר של בלוטות החלב משפיעה הגנטיקה על הרגישות שלהן ועל הקלות שבה הבלוטות הללו מגיבות לשינויים שיכולים להשפיע עליהן. הגנטיקה משפיעה גם על קצב ההחלמה של הגוף: עוצמת התגובה של הגוף לחיידקים, קצב התאוששות הגוף והחזרת המערכות לאיזון – כל אלה מושפעים מהגנטיקה שלנו. פעמים רבות נמצא כי מי שסובלים ממצב כרוני של סבוריאה דרמטיטיס הם בעלי רקע גנטי כלשהו וסביר להניח שבמשפחתם יש או היו מי שסבלו מסבוריאה בעצמם.
תסמינים
באופן טבעי, אצל אנשים שונים יכולים להופיע תסמינים שונים. אולם אלה הם התסמינים המוכרים והשכיחים ביותר המאפיינים מצבים של סבוריאה דרמטיטיס:
- אדמומיות – בדרך כלל אדמומיות תהיה התסמין הראשון של סבוריאה דרמטיטיס והיא עשויה להופיע לאט ובהדרגה או בבת אחת.
- תחושת גירוי ויובש בעור – מכיוון שסבוריאה דרמטיטיס היא מצב כרוני של הפרשה עודפת מבלוטות החלב, בדרך כלל היא תהיה מלווה גם בתחושת גירוי ויובש בעור שיכולה להגיע עד כדי גרד כמעט בלתי פוסק.
- קשקשת באזור הקרקפת – קשקשים באזור הקרקפת הם תופעה נפוצה שנובעת קודם כל מתאי עור מתים ואין בקשקשקים לכשעצמם כדי להעיד על סבוריאה דרמטיטיס. כאשר הקשקשת בעור מלווה באודם ותחושת גרד, זה עשוי להיות סימן לכך שמתחילה להתפשט סבוריאה דרמטיטיס.
- קשקשת על פני אזורים שונים בעור הפנים – סבוריאה מופיעה בדרך כלל כשילוב של אדמומיות וקשקשת בעוצמות משתנות. הקשקשים יכולים להיות יבשים או מלווים בשמנוניות. הקשקשת יכולה להיות לבנה או צהבהבה.
- תחושת צריבה – במקרים קיצוניים או כאשר הסבוריאה דרמטיטיס לא מטופלת כראוי, תחושת הגירוי והגרד עשויה להפוך לתחושת צריבה של ממש.
אזורים נפוצים להתפרצות סבוריאה דרמטיטיס
סבוריאה דרמטיטיס היא מצב כרוני בו יש הפרשה עודפת מבלוטות החלב על העור. לכן באופן טבעי, מרבית ההתפרצויות של סבוריאה דרמטיטיס יהיו באזורים בגוף בהם יש ריבוי של בלוטות חלב:
- באזור הקרקפת
- אצל מבוגרים האדמומיות והיובש יופיעו בדרך כלל בצידי האף, בין הגבות, בקרקפת אך יכולים להופיע גם בסנטר, מסביב לפה, מאחורי האוזניים, לחיים ואצל נשים יכולה להופיע התפרצות גם מתחת לשדיים. במקרים נדירים יותר, היא יכולה להופיע גם על הכתפיים, גב עליון, בתי השחי, העפעפיים והמפשעות.
- בתינוקות הסבוריאה נפוצה באזור הקרקפת, המצח ואזורי קפלי עור הצוברים לחות כמו קפלי צוואר, ירכיים, אזורים שמכוסים בחיתול וכיו"ב.
אקנה וסבוריאה דרמטיטיס
אקנה וסבוריאה דרמטיטיס הן שתיהן מחלות עור כרוניות הנובעות מפעילות יתר של בלוטות החלב. למרות זאת, הן שונות האחת מהשניה, התסמינים שלהן שונים אף הן והטיפול בכל אחת מהן הוא שונה. אבחנה שגויה עשויה להוביל להחרפת המצב בכל אחת מהן ולכן חשוב להכיר גם את המשותף אבל בעיקר את ההבדלים.
מה משותף לאקנה ולסבוריאה
אקנה וסבוריאה דרמטיטיס שתיהן מחלות עור שמתפרצות בעיקר על הפנים (אך לא רק). המקור לאקנה והמקור לסבוריאה דרמטיטיס דומה: פעילות יתר של בלוטות החלב של העור שיוצאות מאיזון, מייצרות שומן (סבום) יתר שגורם לתחילתו של תהליך שבסופו יש התפרצות של כל אחת ממחלות העור הללו. גם אקנה וגם סבוריאה דרמטיטיס יכולות להיגרם או להחמיר כתוצאה משינויים סביבתיים ושינויי מזג אוויר, כתוצאה מתזונה לא מאוזנת וחסרים תזונתיים (בעיקר של ויטמינים מסוימים), כתוצאה ממצב של מתח וסטרס מתמשכים וחוסר שינה, כתוצאה מחולשה של מערכת החיסון, וכתוצאה מגנטיקה. בנוסף, במקרים מסוימים התפרצות אקנה יכולה להוביל להתפרצות של מחלת הסבוריאה.
מה ההבדלים בין אקנה לסבוריאה
התפרצות אקנה מאפיינת בדרך כלל את גיל ההתבגרות וגילאים מאוחרים יותר המאופיינים בשינויים הורמונליים. סבוריאה דרמטיטיס יכולה להופיע בינקות, או להתפרץ לראשונה סביב גיל 40 או 50. על אף שגם אקנה וגם סבוריאה דרמטיטיס מתפרצות באזור הפנים, המוקדים של כל אחת מהן עשויים להיות שונים. אקנה עשויה להתפרץ באזור המכונה אזור ה-T: מצח לחיים וסנטר בעוד שסבוריאה דרמטיטיס בדרך כלל מופיעה בקרקפת, צידי האף, בין הגבות ומאחורי האוזן. מחלת האקנה מאופיינת בדרך כלל בפצעים לעיתים מוגלתיים ואילו סבוריאה דרמטיטיס מאופיינת באודם, תחושת גרד, יובש וקשקשת (בצבע לבן או צהוב). אקנה היא בעיקר בעיה אסתטית ואילו סבוריאה דרמטיטיס עשויה להפוך למטרד בריאותי של ממש עם תחושת גרד בלתי פוסקת, עקצוץ ואפילו תחושת צריבה.
שילוב של אקנה וסבוריאה דרמטיטיס
אקנה וסבוריאה דרמטיטיס נגרמות כתוצאה מפעילות יתר של בלוטות החלב בגוף. לבלוטות החלב תפקיד חשוב בהפרשת השומן (סבום) החיוני לשמירה על העור, הגנה עליו ושמירת הלחות שבו. שתי מחלות העור הללו עשויות להתפרץ כאשר מסיבה כלשהי בלוטות החלב יוצאות מאיזון ומתחילות לייצר סבום ביתר. בסביבות גיל ההתבגרות מתחילה פעילות רבה של הורמוני המין שמובילה במרבית המקרים להפרשת סבום יתר כתוצאה מחוסר איזון הורמונלי. בשילוב תאי העור המתים, בלוטות החלב עשויות להיסתם מה שמוביל לתחילתו של התהליך שמוביל להתפרצות האקנה. הביטוי הקל ביותר של האקנה הם הקומודונים המוכרים גם בשם "ראשים שחורים" או "ראשים לבנים". במקרים החמורים יותר יתפתחו פצעים של ממש, נקודתיים או מפושטים שעשויים להיות עם או בלי ראש מוגלתי. אותו חוסר איזון של בלוטות החלב שמוביל לעור שומני יותר, משפיע על פטריית המלסזיה שמצויה על פני העור באופן טבעי, ניזונה מהשומן ומתחילה להתפשט. בתהליך המטבולי של הפטריה מופרשות חומצות שומן חופשיות (FFA) שמובילות להתפרצות הסבוריאה דרמטיטיס. כל עוד סביבת העור נותרת שומנית ובלוטות החלב אינן מתאזנות, ימשיך התהליך שמוביל גם להתפרצות האקנה וגם להתפרצות סבוריאה דרמטיטיס. במקרה כזה, הטיפול הנכון חייב להיות טיפול שמתייחס לשתי המחלות ומטפל בהן ישר מהשורש בבלוטות החלב.
טיפול בסבוריאה דרמטיטיס ואקנה בשיטת רבקה זיידה
שיטת רבקה זיידה לטיפול בסבוריאה דרמטיטיס, באקנה ובבעיות עור נוספות היא שיטה טבעית ומוכחת (מעל 92% הצלחה) הפועלת מזה 22 שנים ומבוססת על שילוב בין מוצרים איכותיים המופקים מצמחי מרפא, המיוצרים במעבדות רבקה זיידה באישור משרד הבריאות, לצד שימוש במכשור רפואי מתקדם המבוסס על טיפול פוטותרפי שפועל היישר על בלוטות החלב מבלי לפגוע ברקמות שמסביב. שיטת רבקה זיידה משתמשת בטיפול פוטודינמי המבוסס על חמישה אורכי גל שונים שלכל אחד מהם תפקיד אחר וחשוב בטיפול, כאשר האור הפועל ומטפל ממוקד בסבוריאה דרמטיטיס הוא אור ירוק, אורך גל שנע בין 500- 575 ננומטר. הייחודיות של האור הירוק בא לידי ביטוי בכך שהוא מפחית אדמומיות בעור ומסייע בהבהרת כתמי פוסט-אקנה וסימנים אדומים. הוא מעולה לעור לעור רגיש ומגורה ולעור שסובל מסבוריאה, ונמצא יעיל אף בהקלה על מתח נפשי. ו שיטת רבקה זיידה היא שיטה מדעית, טכנולגית וטבעית המטפלת בבעייה היישר מהשורש: בבלוטת החלב ולכן היא מסייעת בטיפול וריפוי גם של סבוריאה דרמטיטיס וגם של אקנה.
הטיפול בשיטת רבקה זיידה הוא טבעי, אינו כואב, הוא ללא תופעות לוואי, ואינו מצריך טיפול תרופתי בבליעה.
שיטת רבקה זיידה היא מהשיטות הבטוחות והמצליחות בישראל לטיפול בבעיות עור בכל גיל, והוא סייע לעשרות אלפי מטופלים ומטופלות ליהנות מעור בריא ויפה.
*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצים להצטרף לסיפורי ההצלחה?
התחילו בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!
»