העור שלנו מורכב משלוש שכבות: השכבה הראשונה והחיצונית היא שכבת האפידרמיס, השכבה האמצעית היא שכבת הדרמיס והשכבה התחתונה ביותר היא השומן התת עורי. העור שלנו לכל כך הרבה גורמים מזיקים ולכן זה לא מפתיע, שרבים מהם משאירים עליו סימנים, צלקות וכתמים. הביטוי שלהם יהיה על גבי השכבה החיצונית – שכבת האפידרמיס אלא שבמקרים כמו צלקות, כתמים עמוקים וחטטים, טיפול רק בשכבה זו לא יספיק ונדרש טיפול מעמיק החודר גם לשכבה האמצעית – שכבת הדרמיס כדי לרפא את העור ואת הבעיות מהשורש.
ממה בנוי האפידרמיס
שכבת האפידרמיס היא השכבה החיצונית ביותר של העור ועליה משתקפים כל אותם פגעי עור שנוצרו עם הזמן. האפידרמיס מורכב משכבת תאים שקופים למחצה המאפשרת לעור לעבור דרכה באופן חלקי. חשוב להבין כי מכיוון שהאפידרמיס הוא השכבה העליונה ביותר ובשל מבנה התא השקוף בחלקו, נראה עליו את כל אותם פגעי עור גם כאשר המקור שלהם, הוא עמוק יותר. כך למשל צלקות שנשארות על העור, נוצרות בשכבה האמצעית – שכבת הדרמיס. לכן טיפול אפקטיבי בצלקות כולל פציעה עמוקה ומבוקרת שתעודד התחדשות תאים לא רק באפידרמיס אלא גם בעומק שכבת הדרמיס.
שכבת האפידרמיס מורכבת מארבע תתי שכבות:
- תאי השכבה הבזלית השכבה התחתונה ביותר בתוך שכבת האפידרמיס נקראת תאי השכבה הבזלית ובשמה הנוסף היא קרויה גם "תאי בסיס". שכבה זו מורכבת משורה של תאים. התאים הללו מתחלקים כל הזמן ויוצרים תאים חדשים. לתאים החדשים שנוצרים יש תכונה ייחודית שגורמת להם לנוע כלפי מעלה.
- השכבה הספינלית השכבה השניה בתוך שכבת האפידרמיס היא השכבה הספינלית. זוהי השכבה של "תאי הבת" שרק עכשיו נוצרו. תאים חדשים אלה נעים כלפי מעלה ותוך כדי תנועה הם מיצרים חלבוני עור הידועים בשם קרטינים ושומנים (ליפידים). הצורה של התאים משתנה תוך כדי התנועה למעלה וככל שהם עולים, הצורה שלהם נעשית פחוסה יותר, והם קשורים זה לזה על ידי קצוות חדים. בשלב הזה מתחילים התאים לייצר שומנים מיוחדים הנקראים ספינגוליפידים. התאים ממשיכים לעלות למעלה אל פני העור ואז לאותם שומנים – ליפידים, יהיה תפקיד חשוב מאוד בשמירת לחות העור ומניעת זליגת לחות החוצה ממנו.
- השכבה הגרנולרית השכבה השלישית בתוך האפידרמיס נקראת השכבה הגרנולרית. בשכבה זו, התאים שנוצרו בשכבות הקודמות ממשיכים את תנועתם למעלה. תוך כדי התנועה שלהם, הם ממשיכים לשנות את צורתם ובמקביל, משילים את גרעין התא שלהם. בשלב הזה התאים הללו יוצרים מבנה המכונה "גרנולות אופיניות". בתוך המבנה הזה חלק מהתאים ממוקמים מעלה וחלק ממוקמים מתחת. למיקום התאים בתוך המבנה חשיבות רבה משום שאלה הממוקמים בחלק העליון, מפרישים שומנים הממלאים את המרווחים בין התאים ומכינים את כל הרובד הזה לשכבה הבאה.
- השכבה הקרנית השכבה הקרנית היא השכבה העליונה ביותר באפידרמיס והיא למעשה השכבה שחוצצת בין הגוף לבין העולם שמחוץ לו. בשלב הזה, התאים איבדו כבר את גרעין התא והמראה שלהם מאוד שטוח. למעשה אלה הם תאי עור מתים שמונחים אחד מעל השני וכל תא מונח בשוליים של התא שליד. עובי השכבה משתנה בהתאם לאזור הגוף: בכפות הרגליים יש כמה מאות של שכבות כאלה בעוד שמתחת לעיניים יש כמות קטנה בהרבה של שכבות. השכבה הזו עמידה בין היתר לגרד, פצעים שטחיים, שפשוף וכיו"ב.