אקנה פנים רבות לה ואף אחת מהן אינה נעימה…. למרות שאקנה מיוחסת בעיקר לגיל ההתבגרות, היום כבר יודעים שאקנה יכולה להופיע בכל גיל ולא רק על הפנים אלא גם על הצוואר, הגב, הכתפיים, הישבן ואזור הבטן. הסיבות לאקנה בכל אחד משלבי החיים הן שונות, רבות ומגוונות ובין היתר הן יכולות להיות גנטיות, הורמונליות, סביבתיות, נפשיות, תלויות אורח חיים והן עשויות להיות מושפעות גם מהתזונה שלנו.
ככלל, לתזונה יש השפעה על הגוף שלנו, על הבריאות שלנו, על העור שלנו ואפילו על מצב הרוח שלנו. אמנם התזונה שלנו בדרך כלל אינה הסיבה היחידה להופעתה של אקנה, ותזונה גרועה לבדה לרוב לא תוביל לאקנה ללא גורמים נוספים לצידה, אולם אקנה עשויה להחמיר או להשתפר בעקבות התזונה שלנו. הכרת סוגי מזונות וההשפעה שלהם על הגוף, על העור ועל מצב האקנה יכולה לסייע להבין מצבים שבהם האקנה מחמיר ושינוי בתזונה יכול להביא להטבה בהתפרצות של אקנה ושיפור מצב של אקנה כרוני ואקנה קיים.
כיצד התזונה משפיעה על האקנה?
ישנם סוגים שונים של אקנה וביניהם קומודונים המוכרים כ"ראשים שחורים", פצעי שומן לבנים הנוצרים מקומודונים שלא טופלו, ציסטות שומניות, אקנה רגיל ואקנה תת עורי. בדרך כלל אקנה מופיע במלוא המרץ בגיל ההתבגרות עם השינויים ההורמונלים שהגוף עובר, והוא מתחיל להתפתח כתוצאה מפעילות יתר של בלוטות החלב שתפקידן לשמן את העור. בלוטות החלב מפרישות באופן שוטף נוזל בשם סבום שבמצב הרגיל מגן על עורנו ושומר על הלחות שבו. אלא שבמצב של אקנה, הבלוטה מפרישה הפרשת יתר של סבום שמוביל בסופו של דבר לאקנה על סוגיו השונים.
הסיבות כאמור ליציאה מאיזון של בלוטות החלב הן רבות ומגוונות ותזונה לבדה אינה סיבה מספקת ליציאה מאיזון. אולם כאשר סיבות הורמונליות, סביבתיות, נפשיות וכיו"ב גורמות לבלוטות החלב לצאת מאיזון, מזונות מסוימים המשפיעים על החומציות של העור ועל הדלקתיות, עשויים להחמיר או להקל את התפרצות האקנה. מחקרים מראים שמזונות מסוימים מעודדים שומן יתר בדם, במזונות אחרים יש הורמונים העשויים להחריף את חוסר האיזון של בלוטות החלב ומזונות עתירי סוכר מאפשרים לחיידקים הניזונים מסוכר, לשגשג ולהוביל להחרפת האקנה.
חשוב להבין שרמת הרגישות משתנה מאחד לאחר ולכן אצל אחד השינוי התזונתי עשוי להשפיע בצורה משמעותית ואילו אצל אחרת לא יורגש שינוי כלל.
מאכלים שעוזרים בשיפור אקנה
אמנם לפי מחקרים תזונה לבדה אינה מובילה להתפרצות או ריפוי של אקנה פעיל על כל סוגיו, והסיבות שמובילות מלכתחילה להתפרצות אקנה הן בדרך כלל הורמונליות, סביבתיות ונפשיות, אבל אצל חלק ניכר מהסובלים והסובלות מאקנה, התזונה בהחלט עשויה להשפיע על האקנה: להחריף התפרצות קיימת או לסייע בהקלה. לכן, במקרה שהאקנה התפרץ, חשוב להכיר את המאכלים שיכולים לסייע להקלה באקנה כדי שנוכל לסייע במצב ולהקל על ההתפרצות.
מים
זה לא סוד ששתיית כמות מספקת של מים היא חיונית לתפקוד בריא של הגוף ולכן חשוב להקפיד על שתיית כמות מספקת של מים מדי יום ובכל עונה (לפחות 10 כוסות). כאשר אנחנו לא שותים מספיק מים הגוף שלנו מתייבש ואיתו גם העור. יובש של העור ושל הגוף עשוי להחריף את מצב האקנה ולכן חשוב להקפיד על שתייה מרובה של מים בכלל, ובתקופות של התפרצויות אקנה בפרט.
גזר
הגזר ידוע כאחד הירקות החשובים לבריאותנו והוא מוכר גם בתחום חקר ומניעת הסרטן בזכות הערכים החיוביים הרבים שיש בו. הגזר עתיר בפיגמנטים ממשפחת הקרוטנואידים וביניהם אלפא קרוטן, בטא-קריפטוקסנטין וכמובן בטא-קרוטן שהוא נגזרת של ויטמין A. רכיבים אלה עוזרים לתפקוד התקין של מערכות הגוף השונות וביניהן גם איזון פעולת הבלוטות השונות בגוף לרבות בלוטות החלב.
פירות יער
פירות ידועים כבעלי חשיבות רבה לבריאות הגוף ופירות רבים מכילים ויטמינים, מינרלים ואנטי אוקסידנטים. פירות יער נחשבים כבעלי ריכוז גבוה במיוחד של אנטי אוקסידנטים וביניהם קוורצטין הפועלים במישרין על עור הפנים, מונעים את ההזדקנות שלו, מסייעים בסילוק רעלים ולכן במקרה של התפרצות אקנה, מסייעים בשיפור תפקוד העור והמראה שלו.
דגנים מלאים
מוצרי מזון המבוססים על דגנים שאינם מלאים (כמו קמח לבן) הם למעשה פחמימה ריקה שמעמיסה אנרגיה עודפת בגוף ללא כל ערך תזונתי. דגנים מלאים הם גרעיני הדגנים המכילים את גרעין הדגן במלואו ולכן בניגוד לדגנים הלבנים המעובדים, דגנים מלאים מכילים סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, חלבונים ומינרלים. דגן מלא מתפרק בגוף בקצב איטי יותר, מה שמאט גם את קצב שחרור הגלוקוז לדם. הדגנים המלאים העדיפים הם אלה ללא גלוטן כמו שיבולת שועל, אורז, קינואה ודוחן.
דגים
דגים ובעיקר דגים מהים הצפוני (סלמון למשל) מכילים ריכוז גבוה של חומצת השומן אומגה 3, הידועה כחומר אנטי דלקתי רב עוצמה. מכיוון שבאקנה יש מרכיב שהוא דלקתי, תזונה בעלת רכיבים אנטי דלקתיים מסייעת בשיפור התפרצות האקנה ובריפוי העור. אומגה 3 מסייע גם בניקוי רעלים, סיוע כנגד דלקות כרוניות בגוף, מפחית את רמת השומנים בדם ומסייע אפילו בשיפור מצב הרוח.
שקדים
שקדים עשירים בסידן, אבץ, מגנזיום, וויטמין E וחומצות שומן בלתי רוויות. ויטמין E הוא אנטי אוקסידנט רב עוצמה המסייע במניעה של דלקות ולכן הוא משפיע מאוד על בריאות, מרקם וגמישות העור בכלל ועור הפנים בפרט ולכן מומלץ לאכול מדי יום חופן שקדים טבעיים.
שמרי בירה
שמרי בירה הם שמרים שאינם פעילים, והם עשירים בוויטמין B ומינרלים שונים. ויטמין B ידוע כמסייע בבעיות עור שונות, איזון מערכת העצבים ובשיפור מצב הרוח, המשפיע אף הוא על מצב העור והאקנה. ניתן למצוא ולרכוש שמרי בירה בחנויות טבע שונות.
גרעיני דלעת
גרעיני דלעת עשירים באבץ ולכן חשובים לבריאות הגוף, העור והשיער. לאבץ תפקיד חשוב בחיזוק המערכת החיסונית וזירוז תהליכי החלמה של פצעים, תכונה הרלוונטית מאוד בעת התפרצות אקנה. ניתן לשלב גם נטילת אבץ כתוסף תזונה בנוסף למאכלים עתירי אבץ.
זרעי פשתן וזרעי צ'יה
זרעי פשתן וצ'יה עשירים בחומצת השומן אומגה 3 המשמשת כחומר אנטי דלקתי רב עוצמה. נטילת זרעי פשתן וצ'יה יכולה להיות פתרון למי שאינם רוצים או יכולים מסיבות בריאותיות או מטעמי צמחונות, לצרוך אומגה 3 מן החי המצוי בעיקר בדגים מהים הצפוני.
עלים ירוקים
קבוצת הירקות העליים מכילה כלורופיל בריכוז גבוה, שהוא הפיגמנט האחראי על הצבע הירוק בירקות עליים אלה. לכלורופיל יש תכונות רבות וטובות וביניהן מזין את הגוף בצורה מיטבית, משמש כנוגד חמצון רב עוצמה, מטהר את הכבד והדם מרעלים וכך מסייע גם בטיפול באקנה. קבוצת העלים הירוקים כוללת בין היתר תרד, שמיר, נענע, פטרוזיליה, חסה, עלי רוקט ועשב חיטה.
פירות וירקות באופן כללי
בפירות וירקות יש רכיבים תזונתיים חשובים וכדאי מאוד לצרוך מגוון פירות וירקות באופן יומיומי. ככלל פירות וירקות עשירים בויטמינים, מינרלים שונים ואנטי אוקסידנטים המסייעים בבריאות העור והגוף. חשוב לשלב ירקות ופירות בצבעים שונים משום שבכל קבוצת צבעים יש רכיבים חשובים אחרים. כך למשל, ממש כמו הגזר עליו פירטנו מעלה, ירקות כתומים מסייעים במניעת הדלקתיות שבגוף.
מאכלים שעלולים לגרום לאקנה
תזונה לבדה אינה סיבה להופעה או התפרצות של אקנה אבל במקרים שבהם האקנה כבר מופיע, ישנם מזונות מסוימים שבהחלט עשויים להחמיר את הבעיה. לכן, כדאי להכיר את המזונות השונים המוכרים כבעלי השפעה שלילית על אקנה קיים ולבדוק האם הימנעות מהם משפרת את המצב. חשוב לדעת שלא כולם מגיבים באותו אופן לשינויי תזונה או מושפעים ממנה ולמרות שיש מאכלים שמחקרים מראים שהם עשויים להחמיר את האקנה, לא אצלם כולם יחול שיפור במקרה של הימנעות מהם.
מוצרי חלב
כיום ישנם מחקרים המצביעים על כך שצריכה מוגברת של מוצרי חלב מחמירה מצבים אקנתיים. ככל הנראה, הסיבה העיקרית לכך היא הימצאותם של הורמונים בחלב הפועלים על הגוף באופן דומה להורמונים בגוף שגורמים מלכתחילה לבלוטות החלב לצאת מאיזון. אולם סיבה נוספת, עשויה להיות רגישות שיכולה להגיע עד כדי אלרגיה ללקטוז שעשויה להתבטא גם בפריחות, פצעים ואקנה. המעוניינים בכך יוכלו למצוא מגוון תחליפים נהדרים ברשתות המזון והטבע השונות.
משקאות קלים ומוגזים
משקאות קלים ומוגזים מכילים רכיבים רבים שכל אחד מהם לחוד אינו בריא לגוף, והשפעתם יחד גדלה אף יותר. משקאות קלים ומוגזים מכילים בין היתר כמות גבוהה מאוד של סוכר, כימיקלים שונים שעשויים להיות גם ממכרים, ופחמן דו חמצני האחראי על אפקט הגזים. כל אלה משמשים כר פורה לחיידקים ומאפשרים לחיידקים האחראים על חלק מסוגי האקנה לשגשג. אז כמו שהמלצנו מעלה – להרבות בשתיית מים, להמעיט בשתייה של משקאות ממותקים.
פיצה (ושומן רווי)
הפיצה היא חלק מקבוצת המזונות אשר קיבלה את הכינוי "מזונות זבל" (ג'אנק פוד). הסיבה לכך היא שמזונות אלה מורכבים מפחמימות ריקות בלבד, ללא ערך תזונתי ומרכיבים שונים אשר הצריכה שלהם לאורך זמן, עשויים ליצור נזק בגוף. פיצה מורכבת מקמח לבן – פחמימה ריקה פשוטה אשר מעלה את ריכוז הגלוקוז בדם ומסייעת לרובד חיידקי לשגשג, ומשומן רווי בכמות גבוהה המזיק למערכת העיכול ומעודד דלקתיות המתבטאת גם באקנה. אם מאוד מתחשק לכם פיצה והחלטתם לוותר עליה, תוכלו לנסות פיצה מקמח מלא עם גבינה רזה יותר.
מיונז
מיונז הוא מאכל מעובד המכיל כמות גבוהה של חומצות שומן אומגה 6. בנוסף, מכיל המיונז כמות גבוהה של נתרן, סוכר ושומנים מעובדים. היום כבר יודעים ששילוב זה בהחלט עשוי להוביל להתפרצות אקנה אצל מי שרגיש לכך והחמרה של מצב קיים. מכיוון שלא כולם רגישים למיונז באותה המידה, מומלץ למי שסובל מהתפרצות אקנה להפסיק עם המיונז למשך שבועיים ובמידה ויש הטבה משמעותית, להימנע ממנו עד להחלמה מלאה מהאקנה.
קמח לבן
קמח לבן מכיל סוכרים פשוטים ויש לו ערך גליקמי גבוה, כלומר, הגלוקוז שבקמח משתחרר מהר יחסית למחזור הדם. תופעה זו, גורמת לעלייה חדה בסוכרים בדם, מה שמוביל למגוון תופעות לוואי ובין היתר, להפיכת העור לשומני יותר, ולהתפרצות אקנה או החמרה שלו. תופעות לוואי נוספות העשויות להתרחש כתוצאה מהעלאת רמות הסוכר בדם בקצב מהיר הן עייפות ועצבנות אשר גם הן עשויות לתרום להחרפת האקנה.
חטיפים
הן חטיפים מלוחים והן חטיפים מתוקים, עשויים להשפיע לרעה על עור הפנים ולהחמיר את מצב האקנה. חטיפים מלוחים הם עתירי נתרן המצוי בכמויות גבוהות של מלח. הנתרן עשוי להחמיר את האקנה. גם חטיפים מתוקים וגם חטיפים מלוחים הם עתירי שומן רווי המשפיע אף הוא על שומניות העור וגם הוא עשוי להחמיר את האקנה.
בשר מעובד ומזון מהיר
מזון מעובד הוא מזון עתיר נתרן ורכיבים נוספים שאינם בריאים לגוף ועשויים לעורר דלקתיות בגוף המתבטאת גם באקנה. הנתרן המצוי במזונות אלה בכמות גבוהה לצד החומרים המשמרים, עשויים להחמיר את התפרצות האקנה ולמנוע או להפריע לתהליך ההחלמה של העור.
אלכוהול
שתייה מופרזת של אלכוהול עשויה להוביל להתפתחות דלקתיות בגוף המתבטאת גם בדלקתיות הגורמת לאקנה. צריכה מופרזת של אלכוהול פוגעת בספיגת האבץ בגוף ומחסור באבץ הוא אחד הגורמים המשפיעים על אקנה ומקשים על תהליך ההחלמה. בנוסף, צריכה מוגזמת של אלכוהול עשויה לפגוע בכבד שהוא איבר הגוף האחראי על סילוק פסולת ורעלים בגוף. פגיעה בכבד עשויה להתבטא גם באקנה ובעיות עור נוספות.
משקאות אנרגיה
משקאות אנרגיה מבוססות למעשה על סוכר בריכוזים גבוהים בעלי ערך גליקמי גבוה. ה"אנרגיה" נוצרת כתוצאה מעלייה חדה בריכוז הסוכר בדם שגורם לעירנות רגעית אולם אחריה, עייפות. הסוכר המצוי בכמויות גבוהות במשקאות האנרגיה והחומרים המשמרים עשויים לגרום להחמרה של האקנה. בנוסף, בחלק ממשקאות אלה יש ויטמינים מלאכותיים הידועים כמעוררי גירויים שונים של העור.
פיצוחים
פיצוחים ובעיקר אלה הנמכרים ברשתות המזון, עברו תהליך של עיבוד והם עתירים במלח. בפיצוחים שעברו עיבוד יש נתרן בכמות גבוהה שמקורו במלח ושומנים רווים ההופכים את העור לשומני יותר, וכך מחריפים את האקנה ומקשים על תהליך ההחלמה.
סוכר
היום כבר ידוע עד כמה הסוכר הפשוט הוא אויב בריאותי. הסוכר הלבן מצוי במשקאות מוגזים וממותקים, במזון מעובד ובממתקים שונים. הסוכר הפשוט הוא בעל ערך גליקמי גבוה המקפיץ את רמות הסוכר בדם, מה שעשוי להוביל לעור שמנוני המחמיר את תופעת האקנה. בחלק מהממתקים כמו למשל שוקולד, לצד הסוכר ישנו גם השומן הרווי. שוקולד עשוי לגרום למצבים דלקתיים שמעודדים היווצרות חיידקים העשויים לעורר אקנה.
עישון
זה לא סוד שעישון אינו דבר בריא. אולם מעבר לכך שעישון פוגע בבריאות של המעשן וגם של מי שנמצא בסביבתו וסופג עישון פסיבי, מסתבר שלעישון עשויה להיות השפעה גם על אקנה. מחקרים מראים כי עישון גורם לעליה בחמצון בלוטות החלב האחראיות על ייצור הסבום. פעולה זו גורמת להפרעה בתפקוד התקין של הבלוטות והיא עשויה להגיע עד כדי חסימתן. כאשר הבלוטות נחסמות, האקנה מתפרץ והוא עשוי להתבטא בהופעתם של "ראשים שחורים" (קומודונים) ועד פצעים של ממש. בנוסף, העישון גורם להפחתה בייצור ויטמין E, אחד הויטמינים החשובים לתפקוד העור המשמש כאנטיאוקסידנט החיוני לתפקוד התקין של הגוף. הפחתה בריכוז ויטמין E יכולה להוביל לעלייה בבקטריות שונות העשויות לגרום להתפתחות אקנה.
אנחנו מה שאנחנו אוכלים
התזונה שלנו היא הדלק שמניע את הגוף שלנו. איכות ה"דלק", משפיע לאורך זמן באופן טבעי על הבריאות והתפקוד של הגוף שלנו. כאשר אנחנו אוכלים מזונות בריאים ומזינים, הגוף כולו מתפקד טוב יותר, וכל מערכות הגוף מאוזנות יותר. לכן, במצב של התפרצות אקנה, אכילת מזונות בריאים ומזינים יכולה לסייע לגוף לעבוד טוב יותר, לסלק ריכוזים של בקטריות וחיידקים ולהחזיר את בלוטות החלב למצב מאוזן ולסייע לעור הפנים בתהליך הריפוי.
מכיוון שתזונה לבדה אינה הגורם העיקרי להתפרצות של אקנה, מומלץ בכל מקרה שכזה, לגשת לבעלי מקצוע המתמחים בטיפול באקנה ובשיקום העור על מנת לאבחן בצורה מדויקת את הגורמים לאקנה ולטפל בה מהיסוד.
שילוב של אבחון מדויק, טיפול נכון ותזונה בריאה ומאוזנת, הם המתכון לעור פנים בריא מבפנים ומבחוץ.
*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצים להצטרף לסיפורי ההצלחה?
התחילו בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!
»