בואו נתחיל מההתחלה… ונזכיר לכם מה זה "אקנה": אקנה וולגריס הוא דלקת שנוצרת כתוצאה מפעילות מוגברת של בלוטות החלב שיוצרת סתימות בזקיקי השערה. הגורם הנפוץ ביותר להיווצרות אקנה הוא תגובה להורמון הטסטוסטרון המופרש באופן מוגבר אצל בנים ובנות בגיל ההתבגרות ולכן התופעה מוכרת כ"פצעי בגרות", אם כי היא יכולה להופיע גם בגילאים מאוחרים הרבה יותר.
ככלל, קיימים 4 גורמים עיקריים הגורמים לאקנה, אשר פעמים רבות חלים יחד בו זמנית ובמקביל:
- ייצור מוגבר של בלוטות החלב שמפרישות שומן יתר הנקרא "סבום".
- אקנה חיידקי (עליו נרחיב במסגרת מאמר זה) הנגרם כתוצאה מהתרבות של חיידקי האקנה Propionobacterium acnes (P. Acnes).
- תהליכי דלקת שונים הנגרמים משחרור של גורמי דלקת לתוך העור.
- כתוצאה מסתימת פתח זקיק השיער עקב שינוי בתהליך ההתקרנות, תהליך המכונה קרטיניזציה של תאי העור.
חיידקי אקנה P מצויים אצל כולנו, הם שייכים לפלורה הטבעית של העור ונמצאים בזקיקי השיער. בקרב חולי אקנה מסוימים, מתפתחת סבוריאה והיפרקטוזיס המובילים לשינוי בפלורה הטבעית של החיידקים בעור האדם וביניהם חיידקי האקנה P שמתחילים לשגשג ולהתרבות. מחקרים הראו, כי בקרב מי שסובלים מאקנה, יש נוכחות של עד פי 4 בחיידקי האקנה P.
שגשוג חיידק האקנה P
חיידקי אקנה P מצויים אצל כולם, ובמצב הרגיל שלהם הם אינם גורמים לאקנה, בדומה לשאר החיידקים שיש לנו בגוף. דוגמה מקבילה לכך היא למשל החיידק e.coli, המצוי בגופנו באופן טבעי אך גורם לדלקות באזורים שונים בגוף, בתנאים מסוימים שמאפשרים לו להתרבות מעבר לנורמה.
הבעיה מתחילה כאשר בלוטות החלב יוצאות מאיזון ומתחילות לייצר עודף סבום שגורם לסביבה שומנית. חיידקי האקנה P משגשגים בסביבה אנאירובית ולכן סביבה שומנית כתוצאה מעודף ייצור סבום הוא כר פורה לרבייה של החיידקים. בנוסף, בקרב חולי אקנה מסוימים מתפתחת סבוריאה והיפרקטוזיס המובילים לשינוי בפלורה הטבעית של החיידקים בעור האדם וביניהם חיידקי האקנה P שמתחילים לשגשג ולהתרבות. בקרב חולי אקנה יש ריכוז גבוה במיוחד של חיידקי אקנה P עד פי ארבע.
בנוסף, מאכלים מסוימים עשויים להגביר את שגשוג חיידקי האקנה P וביניהם סוכר וקמח לבן. מאכלים אלה לבדם אינם הוכחו כגורמים לאקנה אולם במצב שבו האקנה כבר התפרץ, עשויים המאכלים הללו להחריף את המצב ולסייע לחיידקי האקנה P במצבם הפעיל להמשיך ולשגשג, ומאכלים אחרים דווקא יכולים לתרום ולצמצם את התרבות החיידקים. כך למשל, באופן דומה, בדלקת בדרכי השתן מטפלים באמצעות הימנעות מסוכר שיכול לשמש מזון לחיידקים, ושתייה של מיץ חמוציות למשל, שמקשה על החיידקים להתרבות אך לא תמיד יצליח לקטול אותם באופן סופי.
אקנה P והיווצרות הדלקות
התהליך המאפיין את היווצרות האקנה והדלקות מתחיל בעליה ביצירת הסבום המיוצר על ידי בלוטות החלב. בלוטות אלה מייצרות סבום באופן שוטף שמטרתו להגן על העור. הבעיה מתחילה, כשתהליך הייצור יוצא מאיזון ואחד הגורמים לייצור המוגבר הוא העלייה בפעילות הורמוני המין. כאשר הייצור העודף של הסבום מתערבב עם תאי העור המתים, נסתמים פתחי זקיקי השיער בעור שלנו. הסביבה הזו, הופכת להיות סביבה נוחה מאד לשגשוג חיידקי האקנה P אשר מעדיפים סביבה נטולת חמצן ומשגשגים בסביבה שומנית.
שגשוגם של חיידקי אקנה P גורם לדלקת משום שהוא גורם להפרשה מוגברת של המטבוליטים שלהם, וביניהם עלייה בריכוז אנזימי הליפאזות המשחררים חומצות שומן חופשיות וביניהן חומצה פלמיטית. לרכיבים מטבוליטים אלה, מקושרת פעילות פרו-דלקתית. אותם רכיבי דלקת, מובילים להחרפת האקנה עד לכדי מצב דלקתי מפושט, וכך הפצעים ממשיכים להתפשט על הפנים, הצוואר ולעיתים גם לאזורי גוף נוספים. זו הסיבה, שאנו ממליצים למטופלים שלנו עם אקנה דלקתי להחליף ציפה בכל יום ולא לנגב את העור עם מגבת אלא עם נייר חד פעמי.
אקנה P והמערכת החיסונית
גוף האדם מתוכנן להתמודד ולהילחם במזיקים שונים וביניהם סוגים שונים של חיידקים, כאשר אחת הדרכים שבהן הגוף מתמודד עם מזיקים היא על ידי יצירת דלקת, שהיא סוג של "מלחמה" פנימית בין מערכת החיסון לבין אותם חיידקים שהגוף רוצה להיפטר מהם. כאשר חיידקי האקנה P מתרבים ומגיעים לריכוז מסוים, הם מעוררים גם את מערכת החיסון בגוף. כאשר חיידקי האקנה P משגשגים, גובר התהליך המטבולי שלהם ומוביל לעליה בריכוז אנזימי הליפאזות המשחררים חומצות שומן חופשיות וביניהן חומצה פלמיטית. חומצה פלמיטית מעוררת את מה שנקרא "מערכת החיסון המולדת", שבין היתר משפיעה על הפעלת תהליכים דלקתיים בגוף כתגובה להמצאות של חיידקים שונים בגוף וביניהם חיידק האקנה P.
מה הקשר בין חיידקי P לתאי T בגוף
לימפוציטים מסוג T הידועים גם בשם תאי T הם סוג של תאי דם לבנים בעלי תפקיד חשוב בתגובה החיסונית של הגוף. ככלל, תפקידם של תאי ה-T הוא להרוג תאי גוף נגועים ותאים שעברו התמרה סרטנית. במצב רגיל, תאי ה-T נמצאים במצב רדום אולם שגשוג חיידקי P מעורר תגובה מוגברת של תאי T ומוביל לחלוקתם בגוף. אותם תאי T המשתייכים למערך ההגנה של הגוף תוקפים את חיידקי ה-P. התהליך המתמשך שבין חיידקי האקנה P לבין תאי ה-T גורם לדלקת להמשיך ולהיות פעילה, בעיקר כאשר הגורם להיווצרות חיידקי ה-P, ייצור הסבום המוגבר, אינו מטופל כך שחיידקי ה-P ממשיכים להיווצר, לשגשג ולהפעיל עוד תאי T במעגל דלקתי שאינו נגמר.
אילו נזקים ארוכי טווח חיידק אקנה P יכול לגרום
אקנה במצב שאינו דלקתי מאופיין בקומודונים שיכולים להיות בעלי ראש שחור (מוכרים בשם "שחורים") או בעלי ראש לבן. אקנה לא דלקתי אינו מסוכן ולמעט מפגע אסתטי לא נשקפת סכנה כלשהי. אולם כאשר האקנה הופך לדלקתי, הקומודונים מתפתחים לכדי פצעים במצב דלקתי וחיידק האקנה P מתחיל לשגשג על פני העור, יתכנו מספר נזקים אפשריים. השכיח ביותר הוא היווצרות צלקות וחטטים, בעיקר כאשר האקנה אינו מטופל במועד או מטופל שלא כהלכה. כמו כן, עשויים להיגרם שינויים על פני העור שיכולים להוביל גם לפיגמנטציה. כל אלה נקראים "פוסט אקנה" משום שהם בדרך כלל מופיעים דווקא כשהפצעים והנגעים מחלימים או נעלמים.
לאקנה עצמו עשויות להיות השלכות נוספות בעיקר במצב הפעיל והדלקתי שלו: האקנה ידוע כמשפיע על מצב הרוח, הביטחון והדימוי העצמי ויכול להשפיע גם על התיאבון ואפילו לגרום לדיכאון.
איך לטפל באקנה הנגרם מחיידקי האקנה P?
קיימות מספר דרכים להתמודדות עם אקנה הנגרם מחיידקי האקנה P:
ראשית, חשוב לשמור על היגיינה כדי למנוע מראש את היווצרות הדלקת או למנוע את החמרתה. חשוב להשתמש במוצרים איכותיים המתאימים לסוג העור ולהימנע ממצב של ניקוי יתר שיכול להוביל לתוצאה הפוכה.
יחד עם זאת, במרבית המקרים כאשר התהליך הדלקתי החל לרוב שינוי בהרגלי היגיינה לא יספיק ויש צורך בפעולות נוספות. מכיוון שמדובר בחיידק, טיפול באמצעות אנטיביוטיקה עשוי להיות יעיל. אלא שבשנים האחרונות מתמודדת האנושות עם הקושי של עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה שמשפיע על יעילות הטיפול. בנוסף, גם במקרים שבהם הטיפול מתגלה כיעיל, שימוש ארוך טווח באנטיביוטיקה עשוי לפגוע בפלורה הטבעית של הגוף מה שיכול להוביל לפגיעות בריאותיות נוספות ובין היתר, לבעיות בעיכול, פטריות בנרתיק וכיו"ב. בנוסף, אנטיביוטיקה לא בהכרח תמנע את הישנות האקנה משום שהיא אינה מטפלת בסיבה הראשונית שתרמה לשגשוגו של החיידק מלכתחילה – ייצור הסבום המוגבר.
טיפול אפשרי נוסף הוא באמצעות נגזרות שונות של ויטמין A, כאשר המוכרת ביותר מביניהן היא תרופת הרואקוטן הנלקחת בבליעה. תרופת הרואקוטן מפחיתה ייצור של סבום ומדכאת את פעילות חיידק ה-P. רואקוטן נחשבת כתרופה יעילה לטיפול באקנה בעיקר כשהאקנה חמור, אולם השימוש בה מלווה בתופעות לוואי ומצריך ליווי רפואי לכל אורך תקופת השימוש. תופעות הלוואי השכיחות הן רגישות של העור, יובש של כל הריריות ולעיתים גם כאבי שרירים ועייפות. תופעות לוואי חמורות יותר יכולות להגיע עד כדי פגיעה בכבד, בכליות ובמערכות נוספות בגוף. מכיוון שנמצא קשר בין רואקוטן להיווצרות מחלת מעי דלקתית, המטופל נדרש לעקוב באופן תדיר אחרי היציאות שלו. כמו כן, נדרשים המטופלים לכל אורך תקופת השימוש, לבצע בדיקות תפקודי כבד על מנת לוודא שהתרופה אינה פוגעת בכבד באופן שאף עשוי להיות בלתי הפיך.
בנוסף, כמו בטיפול האנטיביוטי, רואקוטן צפוי לאזן את בלוטות החלב לתקופה מסוימת עקב צמצום ייצור הסבום בעור, אך בתחילת הכתבה אזכרנו את הקשר שבין הורמונים לבין בלוטות החלב, וזה הגורם הראשוני ביותר שמתחיל את שרשרת התגובות שמופיעה בסופו של דבר להתפרצות של אקנה. על כן, במידה והגורם הראשוני עדיין משפיע עליכם תיתכן הישנות של האקנה כבר לאחר מספר חודשים ועד מספר שנים, במיוחד לבעלי עור שנחשב שומני.
טיפול טבעי ויעיל בחיידק P אקנה בשיטה של רבקה זיידה
שיטת רבקה זיידה לטיפול באקנה היא שיטה טבעית ומוכחת (מעל 92% הצלחה) הפועלת מזה 22 שנים ומבוססת על שילוב בין מוצרים איכותיים המופקים מצמחי מרפא, המיוצרים במעבדות רבקה זיידה באישור משרד הבריאות, לצד שימוש במכשור רפואי מתקדם המבוסס על טיפול פוטותורפי בלעדי שהוכח כפוגע בחיידק האקנה P מבלי לפגוע ברקמות שמסביב. שיטת רבקה זיידה משתמשת בטיפול פוטודינמי המבוסס על חמישה אורכי גל שונים שלכל אחד מהם תפקיד אחר וחשוב בטיפול באקנה ומניעת הישנותו.
הטיפול בשיטת רבקה זיידה הוא טבעי, אינו כואב, אין לו תופעות לוואי, והוא אינו מצריך טיפול תרופתי בבליעה ולכן אינו פוגע בגוף ואינו מושפע מהעמידות החיידקית לאנטיביוטיקה.
שיטת רבקה זיידה היא מהשיטות הבטוחות והמצליחות בישראל לטיפול באקנה בכל דרגות הקושי והוא סייע לעשרות אלפי מטופלים ומטופלות להיפטר מהאקנה אחת ולתמיד וליהנות מעור בריא ויפה.
*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצים להצטרף לסיפורי ההצלחה?
התחילו בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!
»