מה היא בלוטת חלב ומה היא עושה?
מילון המונחים

בלוטות חלב הן בלוטות עוריות קטנות הממוקמות בשכבת הדרמיס של העור (השכבה האמצעית של העור שנמצאת מתחת לשכבת האפידרמיס העליונה). בלוטות החלב הן בעלות תפקיד חיוני: בלוטות החלב אחראיות על ייצור חומר שומני בשם חלב או בלעז, סבום, חומר שתפקידו העיקרי הוא שימון פני העור, השיער שמירה עליהם והגנה מפני מזיקים. כל עוד הבלוטות פועלות באופן תקין, העור והשיער מקבלים בדיוק את ההגנה הנדרשת. הבעיות מתחילות להיווצר כשאותן בלוטות יוצאות מאיזון ומתחילות לייצר את אותו חומר שומני (הסבום) ביתר. למה זה קורה ומה אפשר לעשות? המשיכו לקרוא.

»

איפה נמצאת בלוטת חלב

בגלל התפקיד החשוב של בלוטות החלב בשמירה והגנה של פני העור, הן ממוקמות על פני מרבית שטח העור בגוף, למעט כפות הידיים והרגליים. למרות שמרבית הגוף מכוסה בבלוטות חלב, הריכוז שלהן שונה משמעותית ובאזורים מסוימים בגוף יש מעט בלוטות באופן יחסי בעוד שבאזורי גוף אחרים, ריכוז הבלוטות גבוה משמעותית. האזורים בהם ישנו ריכוז גבוה במיוחד של בלוטות חלב הם: קרקפת (בשל הצורך לשמור על השיער), מצח, אף, אזור האוזניים, אזור הפנים וסביב אזור פי הטבעת. הבלוטות האלו מפרישות את החומר השומני – החלב אל תוך חלל מרכזי המתנקז דרך פתח זקיק השערה אל פני העור. באופן טבעי, כאשר מדובר באזורים בגוף בהם מרוכזים בלוטות חלב מרובות, תיווצר כמות גדולה יותר של חלב ותופרש אל פני העור באותם איברים.

 

מה עושה הסבום

בלוטות החלב נמצאות באותה התעלה של זקיק השערה והן מייצרות ומפרישות חלב שומני. לחומר השומני הזה שנקרא "סבום" יש תפקיד חיוני וחשוב מאוד בשמירה על העור והשיער שלנו. אותו חומר שומני מכיל בין היתר טריגליצרידים, אסטרים של שעווה וכולסטרול, חומצות שומניות וסקוולין. כל הרכיבים האלה חיוניים לשמירה על העור ושמירה על השיער. אותו סבום משמן את השערות ושומר על בריאותן. בנוסף, הוא מייצר מעיין שכבת מגן שומנית על פני העור וכך מסייע בריכוך העור ומונע מהלחות שבפנים לצאת החוצה ולהתנדף. בזכות הפעולה הזו, נשמרת רמת הלחות הרצויה בפנים העור. לצד השמירה על הלחות, לחומצות השומניות שנמצאות בתוך החלב יש תפקיד חיוני נוסף: הן ממיתות חיידקים מזיקים וכך שומרות לא רק על חיוניות העור אלא גם על בריאותו. כמות הסבום המופרשת בשוטף היא שאחראית במידה רבה על סוג העור שלנו: עור שבלוטות החלב שבו מפרישות באופן שוטף כמות רבה של סבום הוא עור שומני. עור שבלוטות החלב שבו מפרישות באופן שוטף כמות קטנה יותר של סבום הוא עור יבש.

למה גורמת פעילות יתר של בלוטת החלב

כאשר בלוטות החלב פועלות באופן תקין הן מייצרות ומפרישות את כמות החלב הנדרשת לשמירה על העור והשיער, שמירה על הלחות בהם והגנה מפני מזיקים. בלוטות החלב מושפעות באופן ישיר בין היתר מפעילות הורמוני המין – האנדרוגנים. כאשר הורמוני המין מתחילים להיות מופרשים הם גורמים בין היתר לפעילות מוגברת בבלוטות החלב. התוצאה היא ייצור והפרשה מוגברים של אותו חלב שומני (סבום) המופרש על פני העור וגורם למראה שמנוני ומבריק. בנוסף, הפרשת הסבום ביתר עשויה לגרום לסתימת זקיקי השיער ובלוטות החלב. תופעה זו מתרחשת משילוב של ייצור סבום ביתר שמתערבב עם תאי עור מתים ולכלוך. זהו למעשה תחילתו של התהליך האקנתי. בשלב הראשון העור יראה שמנוני יותר והבלוטות עשויות להיות בולטות ופעורות. במקרה הקל ביותר יתבטא התהליך האקנתי באותם ראשים שחורים או ראשים לבנים המוכרים בשם המקצועי "קומודונים". חלק מהקומודונים עשויים להתפתח לפצעונים ופצעים. במקרים חמורים יותר, מתפתח אקנה מפושט באזורים שבהם יש ריכוז גבוה של בלוטות חלב. האקנה מאופיין בפצעים (אותם ח'צקונים מוכרים) ובמקרים חמורים יותר, אקנה דלקתי עם פצעים מוגלתיים.

כיצד נמנעים מפעילות יתר של בלוטות החלב

ישנן סיבות רבות המשפיעות על פעילות יתר של בלוטות החלב. הסיבה הראשונה והמוכרת מכולן היא תחילת פעילות הורמוני המין אצל בנות ובנים בתחילת גיל ההתבגרות. בתקופה זו, חשוב מאוד לשמור על היגיינה של עור הפנים, להימנע מייבוש יתר, ולהקפיד על שגרת טיפוח יומיומית המבוססת על מוצרים איכותיים שהותאמו לסוג העור. שימוש במוצרים לא נכונים, עשויים רק להחריף את חוסר האיזון במקום לטפל בו. סיבה משמעותית נוספת היא לחץ נפשי וסטרס מתמשכים. מחקרים רפואיים רבים מצאו קשר ישיר בין אקנה לבין לחץ נפשי וסטרס. זה קורה משום שבמצבי לחץ משתחררים בגוף הורמונים וביניהם הורמון ה-CRH (קורטיזול). הורמון זה נצמד לקולטנים המצויים בבלוטות החלב, משפיע עליהן ומוציא אותן מאיזון. לכן חשוב להקפיד על טכניקות הרגעה כמו מדיטציה, יוגה ומיינדפולנס ועל שינת לילה איכותית ומספקת. מזונות מסוימים עשויים להחמיר מצב של פעילות יתר כמו למשל מזונות המבוססים על חלב פרה. אמנם תזונה לכשעצמה לא נמצאה כגורמת בלעדית לפעילות יתר או לאקנה אך היא יכולה להחריף מצב קיים ובמקרים מסוימים, הפחתת צריכת חלב פרה ומזונות עתירים בסוכר לבן, יקלו על המצב אם כי כנראה שלא יפתרו אותו לחלוטין. כמובן שגם הגנטיקה משפיעה ויש כאלה שמסיבות גנטיות יסבלו מבלוטות חלב רגישות שיוצאות מאיזון בקלות.

איך מטפלים בבלוטת חלב סתומה בשיטת רבקה זיידה

תמונה של רבקה זיידה
תמונה של רבקה זיידה

ישנם מספר טיפולים שכיחים: טיפול באקנה דלקתי המתמקד ישירות בחיידק – למשל טיפול בתרופות אנטיביוטיות. טיפולים תרופתיים אגרסיביים שאמנם יכולים להחזיר את האיזון לבלוטות החלב אבל עוברים דרך מחזור הדם ועשויים לפגוע בגוף, כמו תרופת הרואקוטן. טיפולים קוסמטיים שטחיים שפועלים רק על השכבה העליונה של העור – שכבת הדרמיס וטיפולים פולשניים מסוג פילינגים אגרסיביים או ניקוי עמוק שחודרים לעומק אך עשויים גם להזיק. טיפול יעיל להשבת האיזון בבלוטות החלב הוא טיפול הוליסטי שחודר היישר אל עומק הדרמיס היכן שממוקמות בלוטות החלב, אבל בלי לפגוע ברקמות מסביב. שיטת רבקה זיידה היא השיטה היחידה הפועלת בעומק בלוטת החלב אבל ללא מגע וביעיליות. השיטה מבוססת על שילוב של מוצרים איכותיים המופקים מצמחי מרפא, מיוצרים במעבדות רבקה זיידה באישור משרד הבריאות, לצד שימוש במכשור רפואי מתקדם המבוסס על טיפול פוטותרפי בעל חמישה אורכי גל שונים שלכל אחד מהם תפקיד חשוב אחר בהשבת האיזון לעור, שיפור במרקם ומראה העור, צמצום הנקבוביות והחזרת המראה הבריא והקורן. שיטת רבקה זיידה עזרה עד כה לעשרות אלפי מטופלות ומטופלים עם למעלה מ-92% הצלחה, ללא כאבים או תופעות לוואי.

*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצים להצטרף לסיפורי ההצלחה?
התחילו בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!

»

    יש פתרון לאקנה!

    לתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם: