עור שומני
למה זה קורה ואיך מטפלים בו?

פנים מבריקות, נקבוביות פעורות, ראשים שחורים או לבנים ונטייה לפצעונים - כל אלה הם רק חלק מהמאפיינים המרכזיים של עור שומני. איך תדעו איזה סוג עור יש לכם, למה חשוב כל כך לאבחן נכון את סוג העור ואיך אפשר להגיע לאיזון וליהנות מעור פנים חלק, בריא ונטול שומן? כל מה שצריך לדעת בכתבה הבאה.

»

מה זה עור שומני ואיך נדע אם יש לנו עור כזה?

אם כל נגיעה שלך בפנים משאירה על הידיים תחושה שמנונית, אם העור שלך מבריק גם כשלא מרחת עליו שום קרם, אם יש לך נקבוביות פעורות, מוגדלות, ראשים שחורים או לבנים ולפעמים יוצאים לך פצעי שומן או פצעונים של ממש, כנראה שיש לך עור פנים שומני. איך הפנים נהיות שומניות מלכתחילה? מתחת לפני העור שלנו יש בלוטות חלב המייצרות חומר שומני בשם סבום. לחומר הזה, תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העור אבל כשהן מייצרות כמות גדולה מדי של סבום, העור נהיה שמן ובהמשך, עשוי להתפתח אקנה. עור פנים יכול שומני כולו או מעורב – כלומר שומני באזור ה-T של המצח, האף והלחיים ואפילו עור שומני באף בלבד. עור שומני נוטה להפוך לעור עם אקנה, משום שהשומן העודף המצטבר יחד עם תאי עור מתים ולכלוך, סותם את הנקבוביות וככה נוצרים ראשים שחורים או לבנים (קומודונים), פצעונים ופצעים מוגלתיים. החדשות הטובות הן שלא מדובר בגזירה משמים ואפשר בצורה טבעית, עם שגרת טיפוח נכונה ושימוש יומיומי בתכשירים מתאימים, לאזן אותו וליהנות מעור פנים נפלא.

 

מה הופך את העור לשומני

הסיבה העיקרית לעור שומני היא קודם כל גנטיקה. אם להורים שלנו היה עור שומני עם פצעים או ראשים שחורים ולבנים, סיכוי גבוה שגם אנחנו נקבל "במתנה" עור פנים כזה. האופן שבו בלוטות החלב פועלות, עובר בתורשה ואם הבלוטות שלנו נוטות לייצר כמות גדולה יותר של סבום, זה בדרך כלל כתוב אצלנו בגנים. החדשות הטובות הן שאבחון מדויק של סוג העור ואימוץ שגרת טיפוח נכונה כבר בגיל צעיר, תעזור לעור להתאזן, ולהיראות בריא ונקי. אבל גנטיקה היא לא הסיבה היחידה ויש גורמים נוספים המשפיעים על בלוטות החלב וגורמים להן לצאת מאיזון ולייצר כמות גדולה של סבום. נטילת תרופות מסוימות המכילות סטרואידים, לחץ וסטרס לתקופה ממושכת, חוסר שעות שינה, היגיינת פנים לא נכונה או שימוש בתכשירים שלא מתאימים לסוג העור – כל אלה משפיעים על בלוטות החלב שיכולות בקלות יחסית, לצאת מאיזון, לייצר כמות גדולה יותר של סבום ולהפריש החוצה שומנים בפנים. גם במקרים האלו, אבחון הגורם העיקרי הוא חשוב, ולפעמים שינוי קטן במוצרים או הפסקת הטיפול התרופתי, יסייעו לעור לחזור לאיזון.

טיפים לשגרת טיפוח של עור שומני

עור שומני, ראשים שחורים ולבנים, פצעים, שומן תת עורי הם ממש לא גזירת גורל ויש הרבה מה לעשות כדי ליהנות מעור פנים מאוזן ונקי. קודם כל, חשוב לאבחן נכון את הסיבה לשומניות שעל העור כדי לדעת האם הסיבה היא גנטית או תכשירים לא מתאימים או לא איכותיים, היגיינה לקויה, תרופות או סטרס. טיפול בעור שומני כתוצאה מגנטיקה מחייב התאמה אישית של שגרת טיפוח ושימוש בתכשירים איכותיים שקיבלו את אישור משרד הבריאות. חשוב לדעת שעור שומני יכול בקלות להפוך לעור עם אקנה ולכן אל תוותרו על ייעוץ ואבחון מקצועי. מומלץ להקפיד על שגרת טיפוח יומיומית עם קרם פנים לעור שומני על בסיס מימי, קרם הגנה לעור שומני ולהקפיד לנקות את הפנים בוקר וערב עם סבון פנים לעור שומני. כדאי לשלב בצורה מבוקרת גם שימוש בחומרים פעילים כמו חומצות אלפא הידרוקסי שחודרות לשכבת העור העמוקה – שכבת הדרמיס, מסייעות בניקוי העור מבפנים, מעודדות התחדשות ומסייעות באיזון בלוטות החלב. שילוב חומצות בשגרת הטיפוח יכול להיות מאוד אפקטיבי אבל כדי לא לגרום נזק לעור, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע שידעו להתאים את החומצות לסוג העור ולשגרת הטיפוח כולה.

טיפולים לעור שומני ותופעות הלוואי שחשוב להכיר

יש דרכים שונות לטפל בעור שומני: באמצעות תרופות, גלולות למניעת הריון, משחות סטרואידיות, משחות אנטיביוטיקות, קרמים ותכשירים שונים. מידת האפקטיביות של כל טיפול כזה משתנה מאחד לאחרת. בנוסף, לחלק מהטיפולים, בעיקר לטיפולים תרופתיים ופולשניים, יש גם חסרונות ותופעות לוואי שחשוב להכיר:

  • תרופות וקרמים אנטיביוטיים – פתרונות אנטיביוטיים שונים מתמקדים ישירות בקטילת חיידקי ה-C.אקנה אבל לא מטפלים בבעיה מהשורש, באיזון פעילותן של בלוטות החלב המייצרות באופן קבוע הרבה שומן -> שמהווה קרקע פוריה להתפתחות החיידקים שניזונים ממנו. לכן, טיפולים כאלה יכולים להיות אפקטיביים לטיפול בחיידקי האקנה אבל לא בהכרח יאזנו את העור לאורך זמן ולכן הבעיה יכולה לחזור על עצמה שוב ושוב בעתיד.
  • תרופות שמאיטות את ייצור הסבום – טיפול תרופתי מותאם רק על ידי רופאי ורופאות עור שמוסמכים לכך וזה אכן פתרון שכיח ונגיש לכל כיס. הטיפול עובר דרך מחזור הדם ולמעשה משפיע, מאט ומצמצם את ייצור השומן בבלוטות החלב בכל הגוף. שימו לב שלטיפול תרופתי עלולות להתלוות תופעות לוואי רבות ומשתנות והוא נחשב לטיפול אגרסיבי משום שלבלוטות החלב יש תפקיד חשוב בתהליכים תקינים בגופנו, ובפרט במוח, שמורכב מ-50% שומן. הטיפול עלול לא להתאים לנשים בהיריון ומומלץ לכלול שגרת טיפוח קוסמטית תומכת בזמן נטילת התרופה על מנת להימנע מייבוש העור יתר על המידה ובכך לעודד בלי כוונה היווצרות של חטטים וצלקות בעור, בהם הרבה יותר מורכב לטפל.
  • טיפולים שטחיים שמטפלים רק בשכבת העור העליונה – השומן נוצר בעומק העור בבלוטות החלב. טיפול בשומן שמופרש רק לשכבת העור העליונה לרוב לא יפתור את הבעיה מהשורש, לא יאזן את פעילותן של הבלוטות ולא יהיה אפקטיבי לאורך זמן.
  • טיפולי 'ניקוי' באמצעות מחטים – טיפולים פולשניים כמו טיפולי ניקוי אגרסיביים יכולים לפצוע ולהשאיר סימנים וצלקות על העור. בנוסף, לרוב הטיפולים לא יהיו אפקטיבים כי בלוטות החלב מתמלאות מחדש בסבום בערך כל 6 שעות, ולכן ללא איזון פעילות הבלוטות, הניקוי הוא חסר משמעות לאורך זמן. 

מפריכים את המיתוסים על עור שומני

יש הרבה מיתוסים ברשת בכל מה שקשור לטיפול בעור שומני. לפעמים, הפתרונות שאנחנו מנסים מהרשת גורמים ליותר נזק מתועלת חשוב שנכיר מה נכון ומה ממש אבל ממש רחוק מלהיות נכון:

  • "עור שומני תמיד יפתח אקנה ולא יעזור לטפל בו" – אנשים בעלי עור שומני נוטים יותר לפתח פצעונים, בעקבות המאפיינים הייחודיים של תפקוד העור שלהם שמעודד באופן טבעי את התרבותם של חיידק ה-C.אקנה שנמצאים באופן טבעי על העור של כל אחד ואחת מאיתנו. עם זאת, זה לא אומר שכל מי שיש לו עור שומני יפתח אקנה או יסבול מאקנה כל החיים. שגרת טיפוח נכונה יכולה לעזור לקטול את החיידקים ולמנוע את התרבותם בשוטף ולשמור על בלוטות החלב מאוזנות ועל העור נטול ברק, נקי, חלק ויפה.
  • "צריך לייבש עור שומני כמה שיותר כדי להיפטר מהשומן" – כחלק מהמיתוס על ייבוש עור שומני, תרופות סבתא שנפוצו במשך השנים הן משחת שיניים, שמנים אתריים ואפילו…. סינטבון. האמת היא הפוכה – עור שומני זקוק ללחות באופן יומיומי כדי לשמור על איזון. אם מייבשים אותו, הוא מגיב בהגברת ייצור השומן והעור נהיה אפילו שומני יותר. לכן, חשוב להקפיד על שימוש יום יומי בקרם לחות לעור שומני המותאם לסוג העור ומצבו, כדי שלא יחמיר חלילה את מצב השומניות בעור.
  • "שטיפת הפנים בתדירות גבוהה תמנע מהפנים להבריק" – גם המיתוס הזה שגוי וניקוי יתר של העור עשוי לגרום לגירוי ויובש שרק יאותתו לבלוטות החלב להגיב מהר בייצור כמות מוגברת של שומן. אם סבון הפנים שלכם איכותי ומתאים לעור אקנתי או פוסט אקנתי, מספיקה שטיפה יום יומית בכמות של פעמיים ביום.
  • "מריחה של שמנים על עור שומני תוסיף לו לחות טבעית" –  אם היה לכם עור יבש אולי היינו מעלימים עין, אבל מהניסיון שלנו למרוח שמן קוקוס או כל שמן אחר ישירות על עור שומני או אקנתי יוביל לאסון. מה שנקרא, אל תנסו את זה בבית.

השפעות השמש על עור שומני

כולנו זקוקים לאור שמש בשביל בריאות הגוף אבל לחשיפה גבוהה בעיקר במדינה שמשית כמו שלנו, יש גם חסרונות וסכנות ייחודיות לעור שומני. לשמש יש נטייה לייבש ועור שומני מגיב לייבוש באמצעות ייצור מוגבר של החומר השומני סבום. לכן, אחרי חשיפה לשמש חשוב לנקות את הפנים ולמרוח קרם לחות לעור שמן. בנוסף עור שומני בעיקר עם נטיה לאקנה, חשוף יותר לנזקי כתמים ופיגמנטציה במיוחד באיזורי הפצעונים. כדי שלא יתקבעו כתמים על העור בזמן שאנחנו סובלים מאקנה, חשוב להקפיד על שימוש קבוע גם בימי החורף, בקרם הגנה לעור שומני בדרגה של SPF30 לפחות. האמת שזה נכון לכל סוגי העור באופן כללי, אל תוותרו על מקדם הגנה, במיוחד לא בישראל. זה באמת חשוב.

סדרת טיפולים לעור שומני בשיטת רבקה זיידה - ללא מגע, תרופות או כאב

תמונה של רבקה זיידה
תמונה של רבקה זיידה

המרכז לטיפול באקנה ופוסט אקנה בשיטת רבקה זיידה מתמחה בסדרות טיפול ייחודיות לאיזון עור שומני, מיגור התפרצויות אקנה ושיפור של חטטי וצלקות אקנה. שיטת רבקה זיידה מבוססת על מדע במקום מגע וכל תוכנית טיפול מותאמת אישית אחרי אבחון של סוג ומצב העור יחד עם מאפיינים אישיים יחודיים. הטיפול הטבעי לא כולל תרופות, מגע או כאב והוא משלב תכשירים העשויים בין היתר מצמחי מרפא, ויטמינים, חומצות ורכיבים פעילים נוספים יחד עם מכשור טכנולוגי מתקדם וייחודי כחלק מתכנית הטיפול שהותאמה. כל התכשירים מיוצרים ב"מעבדות רבקה זיידה" בישראל, באישור של משרד הבריאות ותוך עמידה בתקני בטיחות ואחידות בין לאומיים. הטיפול כולל ליווי אישי עד להשגת התוצאה ועזר עד כה לכ-60 אלף מטופלות ומטופלים ליהנות מעור פנים יפה ובריא!

*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצה להצטרף לסיפורי הצלחה?
מתחילים בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!

»

    יש פתרון לאקנה!

    לתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם: