אקנה פטרייתי – ממה נגרם ואיך מטפלים
מילון המונחים

אקנה פטרייתי או בשמו המקצועי, פוליקוליטיס פטרייתית הוא סוג מיוחד של אקנה שנגרם מפטריה הנמצאת באופן טבעי על פני העור. מכיוון שלאקנה פטרייתי טיפול שונה מאשר לאקנה שאינו פטרייתי וטיפול שגוי רק יחמיר את מצבו, חשוב מאוד לדעת לאבחן אותו ולהתאים לו את הטיפול הנכון. מהו אותו אקנה פטרייתי וכיצד ניתן לטפל בו? המשיכו לקרוא.

»

אקנה פטרייתית - במה מדובר?

על שכבת העור החיצוני של רובנו, נמצאת פטרייה דמויית שמרים הנקראת "מלסזיה". במצב הרגיל הפטריה אינה מורגשת כלל והיא נמצאת במצב "רדום" ולא מזיק. מחזור חיי הפטריה הזו, קשור בין היתר לרמת חומצות השומן שבחלב. הפטריה ניזונה משמנים, בין אם אלה השומנים המופרשים על גבי העור (החומר השומני הקרוי "סבום") ובין אם אלה שמנים שנמרחו על העור במסגרת תכשירים וקרמים שונים. כאשר מתחילה פעילות מוגברת של בלוטות החלב (יציאה מאיזון, הפרשת יתר של החומר השומני "סבום"), יגדל מספר האורגניזמים באופן חד על גבי העור והם יהפכו להיות פעילים. תגובת העור במקרה של אקנה פטרייתי עשויה להשתנות מאחת לאחר: יהיו כאלה שיסבלו כתוצאה מכך מהפרעה בעור הנקראת "פטריית שמש" ואילו אצל אחרים ואחרות זה יתבטא בזיהום בזקיקי השערות הקטנות המצויות על גבי העור.

 

אקנה פטרייתי אל מול אקנה רגיל

אחד האתגרים בטיפול באקנה פטרייתי נובע פעמים רבות מהקושי לזהות אותו בגלל הדמיון הרב לאקנה הרגיל (המכונה בשפה המקצועית אקנה וולגריס), מה גם שלעיתים הם עשויים להוביל האחד לשני או מתפרצים במקביל. אקנה רגיל נגרם כתוצאה מחוסר איזון של בלוטות החלב שמתחילות לייצר שומן ביתר. השומן בצירוף תאי עור מתים ולכלוך סותם את הנקבוביות וכך מתחיל התהליך האקנתי. אקנה פטרייתי נגרם כתוצאה מאותו רובד פטרייתי שנמצא באופן רדום על פני העור שלנו. כאשר אותו רובד פטרייתי מתחיל להתרבות במהירות הוא גורם להתפרצות אקנה פטרייתי. אחת הדרכים לאבחן האם מדובר באקנה רגיל לעומת אקנה פטרייתי הוא אופי הנגעים: אקנה רגיל עשוי להתבטא בסוגי נגעים רבים ושונים ובין היתר ראשים שחורים או לבנים (קומודונים), פצעים אדומים, פצעים מוגלתיים, ציסטות ואקנה תת עורי. בעוד שהנגעים הנגרמים כתוצאה מאקנה פטרייתי הם בעלי מראה אחיד המאופיין בפצעונים קטנים אחידים במראה, בולטים למגע, בצבע אדמדם ומרוכזים בסמיכות זה לזה. מאפיין נוסף שעשוי להעיד על אקנה פטרייתי הוא תחושת גרד שעשויה ללוות את הפצעונים.

היכן בגוף מופיעה האקנה הפטרייתית

מאפיין נוסף שיכול לסייע באבחון אקנה פטרייתי הוא מיקומו. אותו רובד פטרייתי מתחיל לשגשג על פני העור, ניזון משומן ולכן בדרך כלל יופיע אקנה פטרייתי קודם כל על המצח בצורה מפושטת של פצעונים קטנים אדומים ובולטים למגע. אזורים שכיחים נוספים שמאופיינים גם הם בייצור שומן בפנים הם אזורי פנים הלחיים, צידי האף והסנטר (שיחד עם המצח מכונים אזור ה-T). מכיוון שאזורים המייצרים כמות גדולה יותר של שומן קיימים לא רק בפנים אלא גם בגוף, עשוי במקרים מסוימים אקנה פטרייתי להתפתח גם על אזור הכתפיים, הגב העליון, פנים הזרועות והחזה.

מהן הסיבות להיווצרות אקנה פטרייתית

מה שאנחנו אוכלים

תזונה לכשעצמה אינה נחשבת מעוררת אקנה פטרייתי או אקנה מסוגים אחרים, אולם היא עשויה במקרים מסוימים, להחריף את ההתפרצות. מכיוון שאותה פטריה משגשגת במצב של אקנה פטרייתי היא ממשפחת השמרים, היא ניזונה מסוכר. לכן אכילה מרובה של סוכרים פשוטים הנמצאים בסוכר לבן, מזון מעובד ממותק וקמח לבן, עשויה להוביל להחרפת האקנה הפטרייתי. 

אקלים חם

פטריות מסוג שמרים משגשגות בדרך כלל באקלים חם ומחקרים מדעיים מצאו כי במקומות בעלי אקלים חם ולח, תמצא האקנה הפטרייתית בשכיחות גבוהה יותר. כך נמצא למשל, שכ-56% מהסובלים והסובלות מאקנה במדינת הפיליפינים שבה מזג האוויר חם ולח, סובלים גם מאקנה פטרייתית. השיעור הזה גבוה בהרבה מהממוצע בכלל האוכלוסייה. 

אנטיביוטיקה

שימוש ארוך טווח באנטיביוטיקה דרך הפה כמו מינוציקלין, או שימוש ארוך טווח באנטיביוטיקה מקומית כמו קלינדמיצין, עשוי להוביל להתפתחות הרובד הפטרייתי והתפרצות אקנה פטרייתי. הסיבה לכך היא שאנטיביוטיקה פוגעת ומחסלת את כל סוגי החיידקים. היא אמנם פוגעת בחיידקים הרעים אבל פוגעת גם בחיידקים הטובים שעוזרים לשמור על הגוף והעור. כאשר החיידקים הטובים נפגעים, יכולה הפטרייה להתחיל ולשגשג בקלות על העור ולהוביל להתפרצות האקנה הפטרייתי. 

סטרואידים

נטילת סטרואידים מלווה בדרך כלל בתופעות לוואי שעשויות להיות לא פשוטות. יש מספר דרכים לנטיל סטרואידים: סטרואידים עשויים להילקח בבליעה, בשאיפה או במריחה בקרמים, משחות ותכשירים שונים. הסטרואידים העיקריים שעשויים להוביל להתפרצות של אקנה פטרייתי הם קורטיקוסטרואידים ופרדניזון. אקנה פטרייתי שנוצר בעקבות נטילת או מריחת סטרואידים לרוב יתפרץ שבועיים לאחר נטילת סטרואידים. במקרים אלה, בדרך כלל יתחיל האקנה הפטרייתי להתפוגג לאחר סיום נטילת או מריחת הסטדרואידים. אם מדובר בתקופת טיפול ארוכה בסטרואידים, אפשר להיעזר בטיפול מקומי המבוסס על בנזואיל ושמפו ניזורל שמסייע במניעת שגשוג הרובד החיידקי. 

היגיינה

מכיוון שפטריות בכלל ושמרים בפרט משגשגים בסביבה חמה ולחה, הזעה מרובה ואי הקפדה על היגיינה, עשויים להוביל להתפרצות ושגשוג אקנה פטרייתי. זה קורה בעיקר בזמן לבישת בגדים צמודים מבדים שאינם נושמים, השארת בגדים ספוגי זיעה זמן ממושך על הגוף ואי הקפדה על שטיפת גוף ופנים לאחר פעילות הגורמת להזעה מוגברת. מסכות חד פעמיות שכולנו הכרנו היטב מאז הקורונה, עשויות גם הן לגרום לאקנה פטרייתי בחלק התחתון של הפנים וסביב הפה. הסיבה לכך היא חומר הפוליפרופילן המצוי בהן, חומר בעל תכונה לאגירת חום ולחות.  

מוצרי טיפוח ואיפור

מוצרי טיפוח שאינם מתאימים לסוג העור, מכילים שמן אפילו בכמויות קטנות ולא מכילים רכיבים איכותיים, עשויים להוביל לחוסר איזון על פני העור, להתרבות מהירה של הפטרייה, שגשוגה וכך נוצר ומתפתח האקנה הפטרייתי. 

דרכי טיפול באקנה פטרייתית

מכיוון שאקנה פטרייתי נגרם כתוצאה מחוסר איזון שהוביל בבת אחת לשגשוג הפטרייה על פני העור, פעולות שיובילו להשבת האיזון, יסייעו בטיפול האקנה הפטרייתי. ראשית חשוב להקפיד על שגרת היגיינה: להעדיף לבוש אוורירי, לא להישאר זמן ממושך עם בגדים ספוגי זיעה, להתקלח אחרי פעילות ספורטיבית או פעילות אחרת שגורמת להזיע. בנוסף, חשוב לבדוק היטב את מוצרי הטיפוח ולוודא שהם לא כוללים שמן גם לא בכמויות קטנות. שימוש בתכשירים אנטי פטרייתיים כמו שמפו נגד קשקשים וסבון השומר על רמת PH תקינה, חשובים גם הם בסיוע וטיפול באקנה פטרייתית והשבת האיזון לעור. במקרים חריפים, ניתן לשלב גם תכשירים אנטי פטרייתיים כמו קרמים המכילים קטוקונזול או קלוטרימאזול המיועדים למריחה מקומית על האזורים הנגועים ותרופות ממוקדות במרשם רופא.

טיפול באקנה פטרייתי בשיטה של רבקה זיידה

תמונה של רבקה זיידה
תמונה של רבקה זיידה

שיטת רבקה זיידה לטיפול באקנה מתחילה באבחון מעמיק של סוג העור וסוג האקנה. השיטה היעילה, הטבעית והטכנולוגית מבוססת על שילוב בין תכשירים איכותיים המבוססים על צמחי מרפא ומיוצרים במעבדות רבקה זיידה, באישור משרד הבריאות, בהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת, לצד שימוש במכשור רפואי מתקדם המבוסס על טיפול פוטותרפי בעל חמישה אורכי גל שונים שלכל אחד מהם תפקיד חשוב בטיפול ומניעת אקנה על כל סוגיו, לרבות אקנה פטרייתי. הטיפול בשיטת רבקה זיידה הוא טיפול טבעי, ללא מגע, ללא כאב, הוא אינו מצריך טיפול תרופתי בבליעה ואין לו תופעות לוואי.
שיטת רבקה זיידה היא מהשיטות הבטוחות והמצליחות בישראל לטיפול באקנה מכל הסוגים ובכל דרגות הקושי והוא סייע לעשרות אלפי מטופלים ומטופלות להיפטר מהאקנה אחת ולתמיד וליהנות מעור בריא ויפה.

*דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה. התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות. מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.
רוצים להצטרף לסיפורי ההצלחה?
התחילו בתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם!

»

    יש פתרון לאקנה!

    לתיאום פגישת ייעוץ ואבחון חינם: